Czosnek posiada długie, płaskie lub rynienkowate liście, wyrastające z obłego pędu, zakończonego u szczytu kulistym kwiatostanem, pokrytym białoróżowymi, suchymi łuskami.Czosnek jest byliną lub rośliną dwuletnią. Liście ma długie, rynienkowate i płaskie, wyrastające z obłego pędu, zakończonego u szczytu kwiatostanem kulistym, białoróżowym, w osłonie torebkowej. Owocem jest cebulka.Owoc wewnątrz składa się z licznych, zwanych „ząbkami”, przylegających do siebie, kanciastych cebulek.
Surowiec: cebula
Występowanie: Uprawy
Zbiór w okresie: 08-01 – 10-30
Zawiera: sole mineralne, alliina
Działanie: antybiotyczne, obniża ciśnienie krwi, pobudza trawienie, przeciwzakaźne, żółciopędne
Czosnek jako przyprawa:
- zalać zmiażdżony czosnek olejem sojowym, słonecznikowym lub oliwkowym przed jego spożyciem i stosować jako dodatek do posiłków;
- zarumienić kawałek chleba, następnie natrzeć jego powierzchnię 1-2 ząbkami czosnku i posmarować masłem;
- nalewka spirytusowa: kilka ząbków czosnku zalać alkoholem na 48 godzin; nalewki tej używa się po 20 kropelek do naparu z melisy lub rumianku;
- czosnku dodaje się do tłustych pieczeni, baraniny, wieprzowiny, cielęciny i różnych wiejskich kiełbas, zwłaszcza tych suchych, jak również do sosów, majonezów i różnych zup, a przede wszystkim do żuru.
Używane w leczeniu :
- nadmierna fermentacja jelit,
- nieżyty oskrzeli,
- przeziębienie,
- biegunki,
- miażdżyca,
- nadciśnienie,
- dychawica oskrzelowa
Szukaj go w naturalnych suplementach diety, pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu i smaku: