Oliwka Eur. (Olea europaea)

Drzewa oliwne zwykle nie są zbyt wysokie, bardzo rzadko ich wysokość przekracza piętnaście metrów. Rośliny te posiadają pnie, które są sękate oraz poskręcane. Kwiaty drzew oliwnych mają barwę białą, natomiast ich liście mają kolor srebrno zielony, ich kształt jest typowo podłużny. W czasach starożytnych oraz antycznych były symbolem obfitości oraz chwały, mogły oznaczać również pokój. Były wykorzystywane w przyozdabianiu głów sportowców oraz dowódców wojskowych, którzy odnieśli chwałę i zwycięstwo. Były więc symbolem glorii.

Występowanie:

Oliwki są jadalnymi owocami drzewa, które zwie się oliwką europejską (Olea europaea). Roślina ta rośnie głównie w terenach basenu Morza Śródziemnego. Od zawsze były używane przez człowieka, najczęściej jako dodatek kulinarny, zawierający mnóstwo zdrowych dla organizmu tłuszczy. Olea europaea  – to rodzaj drzewa przynależący do rodziny oliwkowatych. Nie występuje naturalnie, od wieków uprawiany jest w rejonie Morza Śródziemnego a także wielu terenach, które charakteryzują się bardzo ciepłym klimatem. Do terenów tych zaliczamy: Wyspy Kanaryjskie, Krym oraz  Kaukaz. Są to również południowo zachodnie części Afryki a także Indie oraz Japonia. Oliwki występują również w miejscach takich jak Kalifornia, Bermudy, Jamajka oraz Ameryka Południowa.

Zastosowanie:

–        Regularne spożycie oliwek korzystnie wpływa na pracę narządów trawiennych i wątroby, dlatego też poleca się zjadanie oliwek we wszelkich dietach odchudzających.

–        Są niezwykłym dodatkiem kulinarnym do sałatek, serów, dań gorących.

–        Oliwa z oliwek bardzo często jest wykorzystywana do skutecznej pielęgnacji mocno wrażliwej cery. Stosuje się ją także do ochrony suchej i wiotczejącej skóry. Oliwa w tym celu może być w stanie nieprzetworzonym ale także i w maseczkach oraz kremach a także wielu innych rodzajach kosmetyków.

–        Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, szczególnie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Pomimo wysokiej kaloryczności, są lekkostrawne i bogate w błonnik, są więc skuteczne w walce z zawarciami.

–        Oliwki zawierają około 100 substancji aktywnych. Zawierają wiele minerałów, szczególnie wapń, fosfor, potas i żelazo, a także w prowitaminę A i witaminę C i E, niezbędne w walce z wolnymi rodnikami.

–        Oliwki pochodzące z drzew oliwnych stanowią bogate źródło błonnika, witamin oraz  minerałów i przeciwutleniaczy.

–        Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe.

–        Ze względu na swoje właściwości wygładzające i natłuszczające, a także na oryginalny przyjemny zapach oliwki są również często wykorzystywane w branży kosmetycznej jako dodatek do kremów, mydeł, balsamów, olejków.

Znajdziesz ją w naturalnych suplementach i kosmetykach: