Witamina K
Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Istnieją trzy rodzaje witaminy K, K1,K2 mogą być naturalnie wytwarzane przez bakterie jelitowe. Witamina K3 jest syntetyczna. Witamina ta ma zasadnicze znaczenie dla wytwarzania protrombiny, substancji biorącej udział w krzepnięciu krwi.
Funkcje, zalety witaminy K:
• Zwiększa krzepnięcie krwi
• Zapobiega wewnętrznym krwawieniom czy krwotokom
• Pomaga hamować zbyt obfite miesiączki
• Wspomaga prawidłowe wzrastanie i rozwój
• Zapobiega chorobie krwotocznej u noworodków
• Może być syntetyzowana przez bakterie saproficzne w jelitach
Najlepsze źródła naturalne witaminy K:
• Lucerna, brukselka, kapusta, kalafior,szpinak, zielona rzepa
• Ser camembert, ser czedar
• Owies, soja
• Żółtka jaj
• Olej szafranowy, sojowy i z rybich wątróbek
• Wodorosty
Co wpływa na polepszenie wchłaniania:
- witamina H
Co wpływa na pogorszenie wchłaniania:
- alkohol, środowisko zasadowe, światło, promieniowanie jonizujące, antykoagulanty, mrożenie, aspiryna, antybiotyki, neomycyna
- Promieniowanie rtg
- Zamrażanie żywności
- Aspiryna
- Zanieczyszczenia powietrza
- Oleje mineralne
Zapotrzebowanie na witaminę K:
Grupy ludności Witamina K
Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 30
Dzieci 4-8 lat 55
Chłopcy 9-13 lat 60
Młodzież męska 14-18 lat 75
Mężczyźni 19-30 lat 120
Mężczyźni 31-50 lat 120
Mężczyźni 50-70 lat 120
Mężczyźni powyżej 70 lat 120
Dziewczęta 9-13 la 60
Młodzież żeńska 14-18 lat 75
Kobiety 19-30 lat 90
Kobiety 31-50 lat 90
Kobiety 50-70 lat 90
Kobiety powyżej 70 lat 90
Kobiety ciężarne do 18 lat 75
Kobiety ciężarne 19-30 lat 90
Kobiety ciężarne 31-50 lat 90
Kobiety karmiące do 18 lat 75
Kobiety karmiące 19-30 lat 90
Kobiety karmiące 31-50 lat 90
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
Objawy niedoboru witaminy K:
• Celiakia (choroba trzewna)
• Zapalenie jelit
• Niemowlęta: zaburzenia wzrostu i rozwoju
• Choroba krwotoczna noworodków
• U dorosłych nieprawidłowe krzepniecie krwi
• Przedłużająca się biegunka
Objawy przedawkowania witamina K:
• U niemowląt – uszkodzenie mózgu
• Duże dawki upośledzają wątrobę
Nie stosuj, jeśli:
• Masz alergię na witaminę K
• Jeśli masz niedobór enzymu glukozo-6-fosfatazy (G6PD)
• Masz chorobę wątroby
Poradź się lekarza, jeśli…
• W najbliższym czasie czeka cię zabieg operacyjny, stomatologiczny
• Chorujesz na przewlekłą chorobę jelit
• Masz biegunkę
• Chorujesz na mukowiscydozę
• Zażywasz inne lekarza
Wiek powyżej 55 lat:
• Nie ma przeciwwskazań
Witamina K a ciąża:
• Nie przeprowadzono stosowania u ludzi
• Unikaj suplementacji jeśli to możliwe
Witamina K a karmienie piersią:
• Nie stosuj dużych dawek
Co jeszcze…?!
• Duże dawki witaminy E mogą zaburzać wchłanianie witaminy K
• Nasilona biegunka może być objawem niedoboru witaminy K
• Aby zapobiec deficytowi witaminy K spożywaj zielone warzywa liściaste
• Osoby z częstym krwawieniem z nosa powinny spożywać naturalna formę witaminy K np. w postaci lucerny siewnej
• Osoby leczące się antykoagulantami muszą być świadome tego że spożywanie nawet najmniejszych ilości tej witaminy może niweczyć leczenie
• Przyjmowanie przez długi czas antybiotyków o szerokim spektrum może wywołać niedobór witaminy
Interakcje z innymi substancjami czy lekami:
• Antybiotyki, olej mineralny, sulfonamidy, chinidyna -> powodują niedobór witaminy K
• Cholestyramina, kolestypol, kumaryna, sukralfat -> obniża skuteczność działania
• Prymachina -> wzrasta niebezpieczeństwo wystąpienia objawów przedawkowania