Roślina niska (do 30 cm wysokości), wiecznie zielona krzewinka o drobnych liściach. Zakwita latem w kolorze różowym lub jasnofioletowym. Łodyga cztero-kanciasta, częściowo płożąca się lub wznosząca, wyrastająca od 20-30 cm. Liście owalno-podłuźne, ułożone naprzemianlegle. Kwiaty drobne, blado-róźowe lub fiołkoworóżowe, zebrane w kątach liści u szczytu łodyg.
Surowiec: ziele
Występowanie: uprawy
Zbiór w okresie: 06-01 – 08-30
Zawiera: olejek eteryczny, garbniki,sole mineralne, tymol, kwasy organiczne, cukry
Działanie: wzmacniające, pobudzające czynności żołądka, pobudzające, przeciwbólowe, wykrztuśne, przeciwzakaźne, pobudzające krwawienie miesiączkowe, ściągające
Używane w leczeniu:
- stany zapalne górnych dróg oddechowych,
- kaszel,
- wysuszenie błon śluzowych gardła,
- wzdęcia,
- brak łaknienia
Przeciwskazania: Większe dawki mogą spowodować podrażnienie błon śluzowych.
Tymol – wyciąg z tymianku o silnym działaniu bakteriobójczym ma duże zastosowanie w stomatologii, a jego przedawkowanie w takiej czy innej postaci (olejek tymiankowy także), wywołuje nudności, ból głowy, osłabienie oddechu, a u dzieci i starców może nawet zagrażać życiu.
Napar: łyżkę ziela tymianku zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 10 minut i pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki (każdorazowo świeżo przygotowany napar). Zbyt duże dawki tego ziela mogą być dla dzieci i osób starszych niebezpieczne dla zdrowia.