Witamina D
Kiedy sięgamy pamięcią do czasów ze szkolnej ławki pamiętamy , jak wpajano nam wiedzę, iż witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach , pomaga
w absorpcji wapnia …
Jednakże ostatnie badania pokazuj ą, że ten cenny składnik naszej diety ma o wiele więcej korzyści . Wciąż odkrywamy kolejne jej wspaniałe właściwości. Najciekawsze z nich pokrótce omówimy. Jak dobrze wiadomo witamina D wpływając na wchłanianie i metabolizm wapnia oraz fosforu ma ogromne znaczenie w prawidłowym rozwoju zdrowych kości i zębów, zwłaszcza w życiu płodowym i w okresie dzieciństwa. Ostatnio dowiedziono również, iż zbyt niska podaż witaminy D u kobiet w okresie ciąży, może przyczyniać się do niskiej masy urodzeniowej potomstwa. Niewystarczająca podaż witaminy D w drugim trymestrze ciąży może zaburzyć również rozwój trzustki odpowiedzialnej za produkcję insuliny. W wieku dorosłym odpowiednia podaż witaminy D jest niezbędna do zachowania prawidłowej masy kostnej. Ponadto ten cenny składnik odżywczy bierze udział w procesie podziału komórek. Jednak lista odkryć dotyczących witaminy D na tym się nie kończy. Witamina D odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niedostateczna jej podaż może zwiększać ryzyko osłabienia mięśni oraz obniżenia gęstości kości, co jest jedną z głównych przyczyn osteoporozy, w wyniku której w Unii Europejskiej co 30 sekund dochodzi do złamania.
Dlaczego tak dużą uwagę poświęca się witaminie D? Ponieważ w klimacie umiarkowanym,
w którym leży również Polska, częstość występowania niedoborów witaminy D sięga aż 60-70%!
Niedobór Witaminy D – główne przyczyny:
- Niedostateczna podaż wraz z żywnością.
- Niewielka liczba godzin słonecznych, podczas których nasza skora może być eksponowana na słońcu, a szacuje się, że ok. 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D pochodzi właśnie z biosyntezy w skórze. Co więcej w trosce o naszą skórę minimalizujemy wystawianie ciała na słońce oraz stosujemy kremy z wysokimi filtrami UV, które zmniejszają zdolność do syntezy witaminy D.
- Wchłanianie witaminy D może być ograniczone przez zaburzenia ze strony układu pokarmowego oraz stosowanie niektórych leków np. kortykosteroidow, które przyczyniają się do rozkładu witaminy D.
Zalecenia, dzienne zapotrzebowanie dla niemowląt, dzieci, dorosłych:
Normy na witaminę D ustalone na poziomie dziennego zalecanego spożycia (AI) podawane przez Instytut Żywności i Żywienia wynoszą w zależności od wieku i płci 5-15 μg cholekalcyferolu/
osobę/dobę. Według aktualnych polskich zaleceń dotyczących profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009 rekomendacje dotyczące suplementacji witaminy D wynoszą odpowiednio:
- dla niemowląt karmionych piersią – 10 μg/dobę,
- dla dzieci i młodzieży – 10 μg/dobę w okresie od października do marca, a także
w miesiącach letnich, jeżeli nie jest zapewniona wystarczająca synteza skórna witaminy D, - dla osob dorosłych – 20-25 μg /dobę w okresie od października do marca, a także
w miesiącach letnich, jeżeli nie jest zapewniona wystarczająca synteza skórna witaminy D, - dla osob powyżej 65 roku życia – 20-25 μg/dobę przez cały rok,
- dla kobiet w okresie ciąży od II trymestru ciąży – 20-25 μg /dobę, jeżeli nie jest zapewniona właściwa podaż z diety i/lub synteza skórna.
źródło: CaliNews, Jesień 2012, CVI Europa