Kategoria: Składniki Odżywcze

Acidophilus (bakterie kwasu mlekowego)

Acidophilus – bakteria kwasu mlekowego znajdująca się w przewodzie pokarmowym ssaków (głównie w jelicie cienkim). Źródła naturalne probiotyków: Produkty mleczne – głównie jogurty. Działanie probiotyków: Utrzymuje równowagę biologiczną między bakteriami w jelicie Zabija drożdże...

Drożdże Piwne

Drożdże piwne – Źródło witamin z grupy B, soli mineralnych i białek o gorzkim smaku. Działanie: Dostarczają witaminy z grupy B, sole mineralne i białka Dostarczają witaminy niezbędne do produkcji enzymów Zapobiega zaparciom Zwiększa...

Żelatyna

Żelatyna – naturalna substancja będąca mieszaniną białek i peptydów. Uzyskuję się ją przez gotowanie kości, kopyt i innych tkanek zwierzęcych. Żelatyna jest bez smaku i zapachu. Działanie żelatyny: Źródło białek Korzystnie wpływa na paznokcie...

Spirulina (algi)

Spirulina – algi morskie charakteryzujące się dużą zawartością białka. Ma nieprzyjemny smak. Są to niebieskozielone małe wodorosty, mikroalga o kształcie spirali, rosnąca dziko. Naturalnym ich środowiskiem są jeziora tropikalne o słonawej, zasadowej wodzie. Hodowana...

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy – mikroskopijne męskie nasiona kwitnących roślin. Zbierany przez pszczoły. Pyłek zaliczany jest do drogich produktów. Działanie: Opóźnia proces starzenia się Wspomaga wypróżnienia Regeneruje skórę Wspomaga odporność Niweluje stres Łagodzi objawy alergii Wspomaga...

Kwas omega 3

Kwas Omega3 – nienasycone kwasy tłuszczowe. Pełnią one ważna role w odżywianiu człowieka. Występują w postaci kapsułek jak i oleju. Działanie: Ochronne przed chorobami układu sercowo-naczyniowego Obniża stężenie cholesterolu Wspomaga zapobieganie niewydolności nerek, miażdżycy,...

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele – Wytwarzają je gruczoły ślinowe pszczół robotnic pobudzającą rozwój królowej. Ma żelatynową konsystencję. Działanie: Bakteriobójcze Wspomaga leczenie chorób kości, stawów Mówi się, ze wpływa na wydłużenie życia. Mleczko a ciąża: Nie stosować...

Lecytyna

Lecytyna – związki chemiczne zaliczane do fosfolipidów. Źródła naturalne: Kapusta Soja Ryż Łupany groch Lecytyna sojowa Wątroba cielęca Kalafior Kawior Jaja Działanie: Antyoksydacyjne Źródło choliny Obniża stężenie cholesterolu Poprawia pamięć Wspomaga funkcjonowanie organizmu przy...