Kategoria: Bakterie
Salmonella (Salmonelloza)
Salmonella jest to bardzo niebezpieczna bakteria średniej wielkości, posiadająca rzęski, należąca do bakterii wewnątrzkomórkowych, która powoduje dolegliwości jelitowo-żołądkowe, a więc zatrucie pokarmowe. Objawy choroby zwykle pojawiają się w ciągu 8 godzin od zatrucia. Są...
Posocznica (Sepsa)
Sepsa sama w sobie nie jest chorobą, a jedynie określa się tak – zespół ogólnoustrojowej reakcji zapalnej (SIRS). Posocznica potocznie nazywana sepsą jest to gwałtowna, ogólna reakcja zapalna organizmu na ataki mikroorganizmów. Może ją...
Pneumokoki
Pneumokoki to tlenowa gram-dodatnia bakteria należąca do rodziny paciorkowców alfa-hemolizujących. Wykrył ją w 1881 roku Ludwik Pasteur razem z Charlesem Chamberlandem, a także przy pomocy George’a Sternberga. Inaczej nazywane dwoinkami zapalenia płuc to dosyć...
Paciorkowce
Paciorkowce są rodzajem kulistych bakterii gram dodatnich. Podziały ich zachodzą wzdłuż jednej osi i właśnie, dlatego rosną one w parach albo w łańcuchu. Paciorkowce powodują zapalenie gardła, a także zapalenia: płuc, wsierdzia, opon mózgowo-rdzeniowych,...
Listerioza
Listerioza to bakteryjna choroba zakaźna, która dotyka ludzi i zwierzęta. Jest wywoływana przez wszędzie obecną pałeczkę Listeria monocytogenes, która jest chorobotwórcza dla wielu gatunków zwierząt. Jest bakterią gram-dodatnią. Najczęściej występuje u płodów, noworodków oraz...