Kategoria: Kwasy tłuszczowe w żywieniu

0

Założenia Diety Dr Budwig

Dr Johanna Budwig była wybitnym niemieckim biochemikiem, aż siedem razy nominowanym do Nagrody Nobla za swoje odkrycia. Znana z tego, że uzdrowiła mnóstwo osób z chorobami nowotworowymi, które trafiły do jej prywatnej kliniki. Może...

0

Żywność instant

Mówiąc o produktach zawierających duże ilości kwasów omega-3 nie sposób nie wspomnieć o produktach żywieniowych niejako sztucznie wzbogacanych w te kwasy, przez dodawanie do nich różnego rodzaju produktów bogatych w nie lub też syntetyczne...

0

Omega 3 w produkatch mlecznych

LC PUFA to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, dlatego powinny być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Organizm samodzielnie nie potrafi ich syntetyzować, jednak kwasy LC PUFA występują naturalnie w...

0

Dodatek oleju rybnego do żywności

Z góry można założyć, że niewielu ludzi na całym świecie stosuje dobrze zbilansowaną dietę, bogatą we wszelkie niezbędne witaminy i minerały, które odżywiają ludzki organizm i utrzymują go w bardzo dobrej kondycji i w...

Mikrokapsułkowanie oleju rybnego 0

Mikrokapsułkowanie oleju rybnego

O tym, że ryby mogą stanowić źródło zdrowia wiemy nie od dziś. Ważne jest odpowiednie ich przygotowanie, aby nie utraciły swoich właściwości odżywczych. Jednak, co można zrobić w sytuacji, gdy ryb nie lubimy, jesteśmy...

0

Niekonwencjonalne źródła omega 3 LC-PUFA

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, mają zbawienny wpływ na profilaktykę wielu chorób, jak też ich leczenie. Nieocenionym ich źródłem są tłuste ryby morskie oraz owoce morza. Do tego, że...

0

Olej rybi jako najbogatsze źródło omega 3 LC-PUFA

Kwasy omega-3 LC PUFA są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jako że nie mogą być samodzielnie przez ów organizm syntetyzowane, muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Najbogatszym źródłem tych kwasów są...

Aktualne spożycie omega 3 LC PUFA 0

Aktualne spożycie omega 3 LC PUFA

Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 to jedne z najważniejszych kwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, są mu natomiast niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, tak więc musza być dostarczane z zewnątrz, z dietą. Najlepszym,...

0

Ogólne informacje na temat tłuszczów spożywczych

Tłuszcze obok węglowodanów i białek stanowią trzecią grupę składników pokarmowych, które dostarczają człowiekowi energii. Według ogólnie przyjętej zasady zdrowego i prawidłowego żywienia wszystkie spożywane tłuszcze nie powinny przekraczać 30 % dobowego zapotrzebowana organizmu na...