Tłuszcz nie zawsze znaczy tłuszcz – krótkie zestawienie tłuszczy

Ten, kto uważa, że w codziennej diecie nie ma miejsca dla tłuszczy jest w poważnym błędzie!

Tłuszcze powinny stanowić element naszego pożywienia, gdyż z uwagi na dość wysoką kaloryczność dostarczają  energii tak niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Dostarczają bardzo ważnych składników odżywczych w postaci niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E. Wykazują działanie wspomagające w magazynowaniu wapnia w kościach i zębach. Oprócz korzystnego działania na nasze zdrowie dostarczają także odpowiedni smak i zapach przyrządzanym potrawom. Jednak trzeba pamiętać, że nie tylko ważna jest ilość tłuszczy, ale i rodzaj.

Jako, że tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych, to kwasy te dzielimy na:

  •   nasycone – tłuszcze trans są złymi tłuszczami dla organizmu, gdyż wyraźnie zwiększają poziom cholesterolu we krwi
  • nienasycone – wpływają korzystnie na nasze zdrowie, dodatkowo dzielone są na tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone.

Najbogatszym źródłem wielonienasyconych tłuszczy się ryby i niektóre oleje roślinne (olej słonecznikowy, a także margaryna). Z kolei jednonienasycone tłuszcze znajdują się w głównej mierze w oliwie, oleju rzepakowym, niektórych orzechach i awokado. Naukowo udowodniono, że tłuszcze wielonienasycone znacząco obniżają poziom cholesterolu, pomagając przy tym w zachowaniu dobrego zdrowia serca, a także stanowią profilaktykę w chorobach nowotworowych, w szczególności przewodu pokarmowego.

Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans wywierają bardzo szkodliwy wpływ dla naszego zdrowia i serca, dlatego powinniśmy się ich wystrzegać. Znaleźć je można w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak sery, śmietana, kiełbasa, w innych tłustych mięsach i maśle, a także w pakowanych ciastkach i ciastach, jak i w daniach pieczonych i fast foodach.

Naukowcy alarmują, że nie wyeliminowanie tłuszczy nasyconych z naszego jadłospisu spowoduje wzrost poziomu cholesterolu, co w konsekwencji może powodować wystąpienie wielu poważnych chorób, takich jak schorzenia sercowo-naczyniowe, a także niektóre choroby nowotworowe.

Add Comment