Kategoria: Toksyny

Oczyszczanie organizmu z toksyn 0

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Pasożyty i toksyny zalegające w naszym organizmie powodują, że układ pokarmowy nie potrafi we właściwy sposób wykorzystywać dostarczanych składników odżywczych. Zazwyczaj ciało ludzkie nie jest w stanie samodzielnie wydalić zbędnych substancji, dlatego powinniśmy ruszyć...

0

Toksyny – wpływ na nasz organizm

Toksyny – wpływ na nasz organizm Cała sprawa w dawce, stąd przytacza się często w tej tematyce powiedzenie Paracelcusa „dawka czyni truciznę”.  Stąd jak dana trucizna zadziała na nasz organizm zależy od jej ilości....

Toksyny 0

Toksyny

TOKSYNY Literatura światowa, filmy, a nawet lekcje chemii w szkole straszą nas groźnymi możliwościami świata. Cyjanek, arszenik? Któż nie słyszał o ich śmiertelnych możliwościach już od małej kropelki. I na tym konczy się nasza...

0

Zakażenia odzwierzęce

Zakażenia odzwierzęce Choroby odzwierzęce – inaczej zoonozy to według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choroby i zakażenia, które przenoszą się w sposób naturalny ze zwierząt kręgowych na człowieka. Odzwierzęce wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty zakażają nas...

0

Pleśń

Pleśnie To nie pleśń jest dla nas bezpośrednio szkodliwa, ale produkty jej przemiany materii, czyli trujące mikotoksyny. Jej zarodniki są tak maleńkie, że nie zobaczymy ich gołym okiem – mają od 2 do 5...

0

Pestycydy

Pestycydy Pestycydy i herbicydy to toksyny które znajdują się w środkach ochrony roślin. Mimo powszechnej opinii o niezwykłych walorach i bezpieczeństwie żywności pochodzącej z upraw ekologicznych, nawet tu jesteśmy w stanie zidentyfikować szkodliwe substancje...

0

Narkotyki, używki

Narkotyki i leki Nie od dziś wiadomo, że wszystkie leki mają pewne działania uboczne, które potęgują korzystne działanie leku, albo też mogą być traktowane jako działania niepożądane. Mogą one stać się niebezpiecznymi truciznami, kiedy...

0

Antybiotyki

Antybiotyki Antybiotyki to dziś ciężki temat. Głównie dlatego, że zdecydowanie nadużywa się ich obecność. Pojawienie się u lekarza z byle przeziębieniem  często prowadzi od razu do podania antybiotyku. Zapomina się już o próbach lekkiego...

0

Środki do konserwacji żywności

Środki do konserwacji żywności Konserwowanie żywności oznacza metody mające na celu zachowanie i utrzymanie żywności w niezmienionym stanie poprzez zabezpieczenie przed szkodliwym wpływem czynników chemicznych (utlenianie), fizycznych (temperatura, światło) oraz biologicznych (mikroorganizmy). Większość substancji...

0

Substancje chemiczne, przemysłowe

Substancje chemiczne pochodzenia przemysłowego Substancje chemiczne pochodzenia przemysłowego są w dużych ilościach odprowadzane z zakładów przemysłowych w wyniku procesów produkcyjnych oraz przetwórczych. Ich skład chemiczny uzależniony jest od celów produkcyjnych zakładu. Substancje chemiczne pochodzące...