Omega 3 w produkatch mlecznych

LC PUFA to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, dlatego powinny być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Organizm samodzielnie nie potrafi ich syntetyzować, jednak kwasy LC PUFA występują naturalnie w mleku matki. Kwasy te, dostarczane niemowlętom w mleku matki poprawiają ostrość widzenia i zdolności poznawcze, dlatego karmienie piersią jest tak ważne w pierwszych miesiącach życia dziecka. Ostatnio jednak również mleka modyfikowane są wzbogacane o kwasy LC PUFA, by również dzieci nie karmione naturalnie mogły otrzymywać ich odpowiednią ilość z diety. Organizm dziecka sam potrafi je syntetyzować, jednak w okresie wcześniactwa i wczesnego niemowlęctwa ilości te mogą być niewystarczające do jego prawidłowego rozwoju.

Ostatnimi czasy kwasami omega-3 są wzbogacane jajka (od kur żywionych w specjalny sposób, pasza z dodatkiem siemienia lnianego), oraz produkty mleczne – maślanki, mleka. Do produktów mlecznych dodaje się substancje pochodzące z ryb, oleju lnianego, czy nawet jaj, by wzbogacić je w omega-3. Dzięki temu uzyskuje się nowoczesny, bardzo modny nabiał. Niestety, substancje te utleniają się w produktach mlecznych, co dość znacznie zmienia ich smak oraz zapach, nie można ich przechowywać zbyt długo po otwarciu. Nie powinno to jednak zniechęcić amatorów zdrowego żywienia.

Bogatym źródłem kwasów omega-3 jest również soja, tak więc napoje sojowe z dodatkiem siemienia lnianego są doskonałym źródłem tych kwasów, pozwalają dobrze uzupełnić ich niedobory w organizmie, urozmaicając przy tym naszą dietę. Warto, dbając o zdrową dietę i racjonalne żywienie, wzbogacić ją o produkty sojowe z dodatkiem oleju i siemienia lnianego, jak również produkty mleczne, takie jak jogurty, jaja, maślanki z dodatkiem omega-3. Pozwoli to na uzyskanie zbilansowanej, ciekawej i smacznej diety, bogatej w kwasy tłuszczowe, które pozwolą nam długo cieszyć się dobrym zdrowiem, urodą i samopoczuciem.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz