Dr Johanna Budwig była wybitnym niemieckim biochemikiem, aż siedem razy nominowanym do Nagrody Nobla za swoje odkrycia. Znana z tego, że uzdrowiła mnóstwo osób z chorobami nowotworowymi, które trafiły do jej prywatnej kliniki. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że chorzy byli pozbawieni jakiejkolwiek nadziei na wyzdrowienie z racji niekorzystnych rokowań lekarzy. Od diety, którą ogłosiła w 1951 roku nazwano ją na świecie jako dieta dr Budwig.
ZAŁOŻENIA DR BUDWIG
Podstawowe zasady diety dr Budwig
- Dr Budwig opierała swoją dietę na oleju lnianym, koniecznie tłoczonym na zimno i w żaden sposób nie oczyszczanym,
- Nie dopuszcza się stosowania takich produktów, jak oleje czy margaryny – czyli żadnych rafinowanych tłuszczów,
- Konsumujemy tylko i wyłącznie żywność świeżą, bez konserwantów, ulepszaczy czy jakichkolwiek innych konserwantów,
- W diecie nie występują pokarmy smażone ani tłuste nabiały,
- Chorzy spożywają zmielone siemię lniane,
- Dziennie należy wypić około dwa litry wody,
- Przed każdym posiłkiem około pół godziny należy wypić pół szklanki wody lub soku owocowego,
- Olej lniany przyrządzamy codziennie w formie pasty,
- Kategorycznie zabronione jest używanie oleju lnianego do smażenia
- Jeśli to możliwe jak najdłużej przebywamy na słońcu i świeżym powietrzu.
Fundamentem diety dr Budwig są produkty bogate w tłuszcze Omega-3, błonnik, antyoksydanty oraz węglowodany złożone.
- spożywamy dziennie około 3 świeże owoce i pijemy szklankę soku owocowego,
- spożywamy warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem brokułów oraz warzyw kapustnych,
- dziennie świeżą porcję ryb bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3,
- okazjonalnie mięsa, a w przypadku nowotworów i innych ciężkich schorzeń dieta zupełnie bezmięsna,
- nieoczyszczone pełne ziarna zbóż (około 3 filiżanki),
- dwa litry dziennie wody, każdej oprócz mineralnej, np. woda źródlana.
Nie dopuszcza się spożywania cukru oraz tłuszczy. Wyjątek stanowi oczywiście olej lniany.