Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 to jedne z najważniejszych kwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, są mu natomiast niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, tak więc musza być dostarczane z zewnątrz, z dietą. Najlepszym, najbardziej cenionym źródłem tych kwasów są ryby, a w szczególności olej rybi, którego największe ilości zawierają ryby tłuste, takie jak łosoś, halibut, makrela, szprot, a także owoce morza – krewetki, kraby. Szczególnie duże ilości kwasów DHA zawierają ryby z akwenów morskich północnych. Zapotrzebowanie na omega-3 LC PUFA nie jest bardzo duże, gdyż już niewielkie ilości zawierają potrzebną jego dawkę.
Dobrym jego źródłem są także warzywa, takie jak:
- brokuły,
- szpinak
- jarmuż,
- kapusta czy
- szczaw,
- a także orzechy – włoskie,
- migdały,
- soja.
Według zaleceń żywieniowych dla populacji generalnej, ustanowionych przez WHO w 2002 roku , kwasy omega-3 powinny stanowić około 1-2% energii spożywanej. Oznacza to, że powinniśmy dziennie spożywać 2-4g kwasów tłuszczowych omega-3 przy średnim spożyciu energii 1800 kcal dziennie.
Przy 2000 kcal dawka ta powinna wynosić 2,2-4,4 g dziennie,
a przy 2500 kcal – między 2,7 do nawet 5,5 kcal dziennie. Różnice w ilości spożywanych dziennie kalorii wynikają z trybu życia, masy ciała oraz płci osoby spożywającej, dane te są uśrednione.
Obecnie spożywa się około 125 g ryb tygodniowo w Polsce. Jest to zbyt mała ilość. Zaleca się spożywać ich nawet do 900g tygodniowo, a wiec 6 razy więcej niż obecnie! Ryby bogate w tłuszcze omega-3 w porcjach około 200-300 gramowych powinny się znajdować w naszym jadłospisie 2 lub nawet 3 razy tygodniowo. Ryby mniej zasobne w tłuszcze spożywane regularnie również mogą dostarczyć odpowiedniej ilości tych kwasów organizmowi. Stąd też niezbędne jest edukowanie społeczeństwa i uświadamianie go, jak ważne dla funkcjonowania organizmu jest racjonalne żywienie i przyjmowanie odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych w diecie, w postaci ryb i owoców morza, a także warzyw.