Coraz częściej w różnych tekstach reklamowych lub artykułach tematycznych w poradnikach i innych czasopismach spotykamy się z informacjami, że ludzkiemu organizmowi niezbędne są kwasy omega-3, które maja bardzo dobroczynne działanie na pracę naszego serca. O tym, jak bardzo są one potrzebne niech świadczy fakt, iż Eskimosi, których dieta składa się praktycznie wyłącznie z ryb nie mają problemów z cholesterolem, a samo ryzyko występowania chorób serca jest mniejsze nawet o kilkaset razy niż u przeciętnego Europejczyka.
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w największej ilości właśnie w rybach i owocach morza, aczkolwiek obecne są również w orzechach i migdałach, tofu oraz niektórych olejach roślinnych, jak lniany, rzepakowy, arachidowy. Z naukowego punktu widzenia opisywane kwasy tłuszczowe omega-3 są ponadto niezwykle pomocne w innych zdrowotnych aspektach. Za ich sprawą zmniejsza się dodatkowo ryzyko występowania komórek nowotworowych, mogą one spowalniać starzenie się komórek, a także zmniejszają prawdopodobieństwo występowania zapaleń stawowych. Bez tłuszczy pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować! Według obliczeń, nasza dzienna dawka spożycia takich kwasów tłuszczowych powinna wynosić mniej więcej 1 gram.
Jak widać niezwykle ważne jest przygotowanie odpowiedniej diety, która powinna zawierać duże ilości opisywanych kwasów tłuszczowych. Oczywiście na rynku znajdziemy olbrzymią ilość preparatów bogatych w omega-3, najczęściej w postaci płynnej lub w kapsułkach. Jednak znacznie lepiej jest spożywać kwasy tłuszczowe omega-3 w naturalnej, nieprzetworzonej formie dlatego sięgaj po naturalne suplementy.
Firm je oferujących jest mało ale z pewnością warto się trochę wysilić.
Szczególnie zalecane jest spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Spośród ryb najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 dostarczyć nam mogą łosoś, makrela, sardynki, śledź. Podczas przygotowywania sałatek warto używać oleju rzepakowego lub arachidowego. Zrównoważona dieta, bogata w dobroczynne kwasy, będzie nie tylko zdrowa, lecz i także smaczna.