Tłuszcze obok węglowodanów i białek stanowią trzecią grupę składników pokarmowych, które dostarczają człowiekowi energii. Według ogólnie przyjętej zasady zdrowego i prawidłowego żywienia wszystkie spożywane tłuszcze nie powinny przekraczać 30 % dobowego zapotrzebowana organizmu na energię.
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia wszystkie tłuszcze zawarte w spożywanych pokarmach, powinny dostarczać nie więcej niż 30% dziennego zapotrzebowania na energię.
Jeśli przyjrzymy się tłuszczom pochodzenia spożywczego, to pierwszą rzeczą, jaką powinniśmy o nich wiedzieć, to fakt, że otrzymujemy je z nasion i owoców roślin oleistych, dlatego w skrócie nazywamy je olejami. Jako, że do produkcji wykorzystywane są różne nasiona i owoce, dlatego różnią się między sobą zapachem, kolorem, a niekiedy nawet i konsystencją. Najbardziej powszechnymi olejami spożywczymi są oleje z soi, kukurydzy, rzepaku i oliwek. W sprzedaży istnieją także oleje z ostu, dyni czy pestek winogron. Owoce i nasiona tych roślin, mimo że nie są ogólnie zaliczane do oleistych, to jednak można z nich także wyprodukować olej. Są to tłuszcze roślinne. W tłuszczach roślinnych znajduje się dużo witaminy E. Do tłuszczów roślinnych zaliczane są też tłuszcze występujące we wszystkich produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, np. tłuszcze zbóż, tłuszcze nasion roślin strączkowych. W zasadzie posiadają konsystencję płynną aczkolwiek wyjątek stanowi olej palmowy. W tłuszczach roślinnych przeważają kwasy nienasycone.
Wyróżniamy również tłuszcze zwierzęce. Występują w śmietanie, serach żółtych, żółtkach jaj, w baraninie, wieprzowinie, schabie, karkówce, a także w drobiu i rybach, np. w makreli. W tłuszczach zwierzęcych przeważają kwasy tłuszczowe nasycone. Są bogatym źródłem witamin A i D. Tak, jak tłuszcze roślinne mają formę płynną, tak tłuszcze zwierzęce mają konsystencję stałą, za wyjątkiem tranu, który jest płynem. Jako, tłuszcze zwierzęce są głównym źródłem cholesterolu, dlatego korzystniej jest spożywanie tłuszczy pochodzenia roślinnego.