Niezbędne kwasy tłuszczowe są potrzebne do funkcjonowania organizmu, ale organizm ich nie syntetyzuje. Należy więc przyjmować je z zewnątrz w postaci produktów zawierających tłuszcz rybi lub kapsułek z tym olejem, na przykład tranu. Kwasy omega-3 i omega-6, czyli główne niezbędne kwasy tłuszczowe są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, głównie układu nerwowego, hormonalnego, układu krążenia oraz dla zdrowia i witalności skóry.
Najlepszym źródłem wyżej wymienionych tłuszczów rybich są:
- łosoś,
- śledź,
- dorsz,
- tuńczyk,
- krewetki,
- a także suplementacja w postaci kapsułek, bazujących głównie na oleju z wątroby dorsza.
Wykazano, że ryby stabilizują pracę układu nerwowego, korzystnie wpływają na nasz mózg, poprawiają krążenie, zmniejszają ryzyko zawałów oraz zachorowania na nowotwory, szczególnie piersi, a także ogólnie wzmacniają kondycję naszego organizmu. Dostarczają też niezbędnej, szczególnie dzieciom, witaminy D zapobiegającej krzywicy.
Należy uzupełniać jej niedobory kapsułkami szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje słońca. Przy wystarczającym spożyciu produktów rybnych, czyli porcji ryb około dwa razy w tygodniu, wystarczy suplementacja z kapsułek w ilości jednej kapsułki dziennie. W przypadkach szczególnego niedoboru można spożywać większą ilość, ale wyłącznie po konsultacji z lekarzem, by uniknąć przedawkowania.
Kapsułkę można połknąć w całości lub wycisnąć na łyżeczkę, zaleca się potrzymać przez chwilę w takim stanie w ustach, by niektóre substancje przeniknęły przez nabłonek w jamie ustnej, po czym popić czystą wodą. Tłuszcz rybi jest absolutnie bezpieczny, poleca się go więc osobom w każdym wieku, można go zażywać już od szóstego tygodnia życia dziecka. Oleje rybie mogą być szkodliwe dla cukrzyków, ale poza tym nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań do ich stosowania. Zaleca się je szczególnie rekonwalescentom, osobom chorym. Nie ma przeciwwskazań do stosowania przez kobiety ciężarne.