Być zdrowym z omega 3 – profilaktyka, leczenie

Badania wykazują, że znaczący wpływ na zmniejszenie zachorowania na nowotwory ma spożywanie kwasów omega-3 zawartych w tłuszczach ryb. Kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA wspierają funkcje obronne organizmu, blokują komórki rakowe, a nawet celowo zatruwają je. Wyżej wymienione kwasy tłuszczowe stosuje się nie tylko w profilaktyce, ale i w leczeniu nowotworów. Mają one działanie poprawiające stan zdrowia i samopoczucie pacjentów, co sprawia, że nie dają się oni wyniszczyć nowotworowi. Wzmacniają ich organizm, a nawet zapobiegają powstawaniu guzów!

Zaleca się przyjmowanie kwasów omega-3 zwłaszcza przed radioterapią, gdyż pozwala to niwelować ryzyko uszkodzeń skóry spowodowanych naświetleniami. Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach są również pomocne przy profilaktyce chorób krążenia, szczególnie serca. Obniżają one ciśnienie krwi w sercu, wzmacniają komórki nabłonka, hamują agregację płytek krwi, a także, między innymi, działają przeciwzapalnie. Przede wszystkim przyjmowanie kwasów omega-3 zmniejsza zachwiany stosunek kwasów omega-6 w organizmie. Dzięki temu, m.in. obniżają poziom trójglicerydów we krwi, a podwyższają poziom HDL „dobrego” cholesterolu, poprawiają ukrwienie serca, zwiększają odporność na ból, pomagają lepiej zaopatrzyć organy wewnętrzne w tlen, przez co zapobiegają zawałom i pomagają przejść przez stan zawałowy bez większych obrażeń, jeśli ten już nastąpi. Dieta bogata w ryby i tłuszcz rybi w postaci suplementacji z kapsułek zalecana jest jako wspomaganie leczenia farmakologicznego, a także jako profilaktyka chorób serca i nowotworowych.

Wykazano również szereg dobroczynnych właściwości na cały organizm wynikający z zażywania potraw bogatych w omega-3:

  • poprawiają one stan skóry, jako składniki budulcowe komórek i błon biologicznych,
  • transportują wodę przez błony biologiczne,
  • pomagają usuwać nadmiar sodu z organizmu,
  • pomagają przy leczeniu chorób nerek,
  • wzmacniają stawy,
  • zapobiegają i pomagają leczyć łuszczycę,
  • a także zapewniają odpowiednia podaż witaminy D.

Add Comment