Salmonella (Salmonelloza)

Salmonella jest to bardzo niebezpieczna bakteria średniej wielkości, posiadająca rzęski, należąca do bakterii wewnątrzkomórkowych, która powoduje dolegliwości jelitowo-żołądkowe, a więc zatrucie pokarmowe.

Objawy choroby zwykle pojawiają się w ciągu 8 godzin od zatrucia. Są to między innymi:
– bóle brzucha,
– bóle głowy,
– mdłości,
– wymioty,
– biegunka,
– podwyższona temperatura,
– zapalenie jelita cienkiego i grubego.

Do zakażenia tą bakterią dochodzi przeważnie po zjedzeniu żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt, czyli mleka, mięsa, a najbardziej jaj. Majonez, lody, zupy dla niemowląt, kremy, tatar i inne potrawy, do których dodaje się surowe jajko są najczęstszą przyczyną zatrucia tą bakterią. Innymi produktami, na które musimy uważać to: rozdrobnione przetwory mięsne, pierogi, galaretki oraz pasztety.

Przyczyną zakażenia bakterią salmonelli jest również spożywanie żywności zanieczyszczonej odchodami zakażonych zwierząt, przede wszystkim drobiu, myszy i szczurów. Na całym świecie obserwuje się wzrost zachorowań na salmonellozę, co jest przede wszystkim spowodowane przetwórstwem i przemysłową hodowlą drobiu.

Pałeczki bakterii salmonella bardzo lubią wilgoć, ciepło i białko, w takich warunkach potrafią żyć poza organizmem ludzkim i zwierzęcym nawet przez kilka miesięcy.

Jeżeli nie chcemy się zarazić bakterią salmonelli musimy pamiętać o profilaktyce. Częste, dokładne mycie rąk przede wszystkim po skorzystaniu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków, dokładne mycie naczyń, całego kuchennego otoczenia, w tym kuchennych sprzętów, odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych, szczególnie trzeba dbać o produkty wymagające niskich temperatur, separowanie surowego mięsa, jajek od innych produktów, dokładne rozmrażanie mięsa, ryb oraz ich przetworów przed przyrządzeniem. W miarę możliwości powinniśmy myć i sparzać żywność przed jej spożyciem oraz przygotowywać ją w wysokiej temperaturze, która niszczy drobnoustroje. Musimy pamiętać, aby nie zamrażać ponownie raz już rozmrożonej żywności. Leczenie przeważnie odbywa się poprzez prawidłowe odżywianie i nawadnianie organizmu. Nie podaję się w tym przypadku antybiotyków, chyba, że u niemowląt w przypadku ogólnego zakażenia, jak również u dzieci i dorosłych z obniżoną odpornością, np. po przeszczepach czy w podeszłym wieku.

Add Comment