Lamblia to pierwotniak z rodziny wiciowców. Jest pasożytem i żeruje na komórkach nabłonkowych jelita lub pęcherzyka żółciowego, przyczepiając się do niego specjalną przyssawką. Powoduje jedną z najczęściej występujących chorób pasożytniczych o nazwie lamblioza.
Lambliozą można się zarazić poprzez przewód pokarmowy. Cysty tego pasożyta można spożyć razem z jagodami, owocami oraz wodą, a także poprzez zainfekowane przedmioty i ręce. Zakażenie to najczęściej przebiega bezobjawowo. Okres inkubacji tych pierwotniaków wynosi najczęściej od jednego do trzech tygodni. W tym czasie lamblie znajdujące się w przewodzie pokarmowym szybko się namnażają, podrażniając śluzówkę. Objawy po tym czasie są często niejednoznaczne, ale do najczęstszych zalicza się:
– nudności,
– biegunkę,
– wzdęcia,
– bóle brzucha o charakterze kurczowym,
– gazy,
– brak apetytu, a także apatia,
– bezsenność,
– bóle głowy oraz lekko podwyższona temperatura.
Lamblioza może przyczyniać się do zapalenia jelita cienkiego, trzustki, dwunastnicy, wątroby, a także zakażeniem wpływającym na nieżyt okrężnicy. Choroba potrafi samoczynnie ustępować po czym następuje jej nawrót. Chorego męczy zgaga, uczucie przelewania w żołądku oraz odbijanie się.
Aby rozpoznać zakażenie lambliami należy pobrać próbkę kału i zrobić badania laboratoryjne pod kątem obecności cyst w odchodach. Jednak w przypadku przewlekłej formy choroby pojedyncze badania mogą przynieść wynik negatywny, gdyż cysty lamblii są wydalane okresowo, czasami w naprawdę niewielkich ilościach. Można również zrobić testy na obecność antygenu lamblii, które dają dużo większą pewność skuteczności.
Leczeniem obejmuje się zarówno chorych, którzy posiadają lambliozę objawową oraz nosicieli, u których mimo braku objawów stwierdzono obecność pasożyta. Konieczne jest przebadanie wszystkich członków rodziny, nawet jeśli tylko jeden z nich ma objawy. Niestety nie można podjąć skutecznego leczenia w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących piersią, gdyż preparaty zwalczające tego pierwotniaka mają charakter przeczyszczający.
Aby uniknąć zakażanie pasożytem lamblia należy zwracać szczególną uwagę na spożywane pokarmy. Mycie rąk przed każdym posiłkiem i jego przygotowaniem, a tym bardziej dokładne mycie warzyw i owoców, są najskuteczniejszą bronią w walce z zakażeniem. Warto również stosować suplementy, które wyrównują gospodarkę mikrobakteryjną i sprzyjają utrzymaniu prawidłowej flory w przewodzie pokarmowym, np. AC Zymes czy Probiobalance.