Podbiał Pospolity (Tussilago Farfara)

Bylina z rodziny astrowatych. Liście duże, okrągławo-sercowate, z ząbkowanym brzegiem i płytkimi zatokami, pokryte od spodu srebrzystym meszkiem. Kwiaty małe, jasnożółte. Kwiaty żółte, koszyczkowe, pojedyncze, osadzone u szczytu pędów kwiatowych, w budowie podobne do koszyczków mniszka lekarskiego, o licznych brzeżnych kwiatach języczkowych. Liście duże, ogonkowe, sercowate o szerokiej zatoce nasadowej. Brzegiem nierówno ząbkowane, spodem trwale pokryte srebrzystym i kutnerowatym meszkiem. Koszyczek na każdej łodydze kwiatonośnej, pokazuje się, zanim rozwiną się liście. Kwitnie od marca do maja.

Surowiec: liść, kwiat
Występowanie: łąki, pastwiska, brzegi zbiorników wodnych
Zbiór w okresie: 03-01 – 06-30
Zawiera: garbniki,sole mineralne, olejek eteryczny, śluz, flawonoidy
Działanie: wykrztuśne, łagodzące podrażnienia skóry, osłaniające, ściągające

Używane w leczeniu:

  • zapalenie oskrzeli,
  •  kaszel,
  • stłuczenia,
  •  siniaki,
  • grypa

Napar (do użytku wewnętrznego): 1 łyżkę podbiału zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na 15 minut pod nakryciem do naciągnięcia, następnie przecedzić i pić 3 razy dziennie albo też: 1 łyżkę surowca zalać 1 szklanką zimnej wody i podgrzewać doprowadzając do wrzenia (gotować nie dłużej niż 1 minutę) odstawić na 10 minut, następnie przecedzić i od razu wypić pół szklanki, zaś resztę zużyć w ciągu dnia po 1-2 łyżki.