Melon kantalupa

Melon kantalupa

Roślina ta zwana jest także melonem siatkowym. Owoce melona są kształtu kulistego, zdarza się również, że mają elipsoidalny kształt. Skórka tego owocu jest koloru złoto zielonego, natomiast jego powierzchnia nosi znamiona chropowatości. Pokryta jest przez bruzdy i guzki. Miąższ tego owocu charakteryzuje się bardzo wyjątkową soczystością. Oznacza się on również delikatnością i aromatyczną słodkością.

  • Niestety owoc kantalupy nie nadaje się do długiego przechowywania ze względu na jego nietrwałość.
  • Melon kantalupa jest najbardziej wartościowy odżywczo i zdrowotnie kiedy ma mocny słodki smak
  • Po przekrojeniu tego owocu naszym oczom ujawni się gruby i biały (często także żółty a czasem pomarańczowy) miąższ. Widoczne będą również z pestki.
  • Owoce tej rośliny stosuje się jako deser oraz jako ważny jako składnik sałatek czy urozmaicenie deserów lodowych
  • Roślina ta ma najlepszy smak gdy jest surowa, do tego warto dodać imbir lub cytrynę

Skład:

Składa się w 90% z wody, zawiera również potas i karoten, ma w sobie dużo białka i witaminy C.

Zastosowanie:

  • wykorzystuje się go do produkcji środków działających przeczyszczająco i moczopędnie, wykorzystuje się go w leczeniu układu moczowego.
  • wykorzystywany jest przez osoby odchudzające się.
  • wpływa kojąco na bóle reumatyczne.
  • występuje odmiana słodka i gorzka. Odmiany słodkiej powinni unikać ludzie chorzy na cukrzycę.
  • melon ma niską zawartość kalorii, co więcej likwiduje nadmiar ilości sodu z organizmu człowieka.