Według przeprowadzanych statystyk wynika, że około 3 % populacji na świecie cierpi z powodu łuszczycy. Czym jest i jak ją leczyć? Otóż łuszczyca stanowi niezakaźną chorobę skóry, która nadmiernie produkuje naskórek. I dla lepszego zobrazowania: zdrowy człowiek naskórek regeneruje w czasie około czterech tygodni, natomiast w przypadku łuszczycy proces ten odbywa się znacznie szybciej i trwa około 4 dni. Literatura medyczna wskazuje, że schorzenie ma podłoże genetyczne. Niestety z tego rodzaju choroby skórnej nie można się całkowicie wyleczyć.
Objawy łuszczycy:
- czerwone wykwity skórne, cechą charakterystyczną jest to, że zmiany są odgraniczone od zdrowej skóry,
- łuszczenie się skóry – stanowi proces znacznie zwiększonej produkcji naskórka, który wypychany zostaje na wierzch skóry, potem następuje obumarcie tej warstwy i przeistoczenie jej się w łuskę, która po wyschnięciu odpada od chorobowo zmienionego miejsca,
- swędzenie wykwitów skórnych, które powoduje dyskomfort i utrudnienie codziennych czynności.
Łuszczycę powodują infekcje, zwłaszcza te bakteryjne, a także urazy mechaniczne, nadmierny stres, zarażenie wirusem HIV, niektóre rodzaje leków – zwłaszcza te sterydowe i beta-blokery, jak i preparaty przeciwzapalne. Zmiany hormonalne, używki, czy niewłaściwa żywność także stanowią źródło powstawania choroby.
W leczeniu łuszczycy oprócz odpowiednich preparatów przeznaczonych do zmian skórnych zaleca się spożywanie odpowiedniej ilości produktów zawierających kwasy z rodziny Omega. Omega-3 i Omega-6 poprawiają ogólny stan skóry, zapobiegają jej wysuszaniu i powstawaniu stanów zapalnych. Zapobiegają uczuciu swędzenia, które powoduje dyskomfort, a także przyspieszają gojenie się zmian skórnych. Wspomniane kwasy tłuszczowe działają łagodząco na dolegliwości związane z przebiegiem łuszczycy. Nie zaszkodzi, a na pewno pomoże wspomaganie leczenia farmakologicznego właściwą dietą zawierającą m.in. kwasy tłuszczowe Omega.