Środki do konserwacji żywności

Środki do konserwacji żywności
Konserwowanie żywności oznacza metody mające na celu zachowanie i utrzymanie żywności w niezmienionym stanie poprzez zabezpieczenie przed szkodliwym wpływem czynników chemicznych (utlenianie), fizycznych (temperatura, światło) oraz biologicznych (mikroorganizmy). Większość substancji dodatkowych dodawanych do żywności, m.in. barwniki i konserwanty, mogą niestety powodować wzrost ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Do najczęściej stosowanych substancji dodatkowych w żywności należą:

  • Barwniki syntetyczne m. in. E 110 (żółcień pomarańczowa) znajdują się w gumach do żucia, marmoladach, żelach, powłokach tabletek. Mogą one wywoływać różne reakcje alergiczne jak pokrzywka, duszności. Błękit ubrylantowany (E 133), który dodawany jest do warzyw konserwowych może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego lub inne schorzenia układu pokarmowego.
  • Konserwanty czyli np. E 210 (kwas benzoesowy) może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz powodować wysypki. Znajduje się w galaretkach, margarynie, konserwach rybnych, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu (E249) i sodu (E 250) powszechnie stosowane są w peklowaniu mięsa i mogą one prowadzić do zmian nowotworowych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się np. w winie, konserwach, sokach owocowych, produktach ziemniaczanych – u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy.
  • Substancje zakwaszające jak np. kwas octowy (E 260) obecny jest w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest słabo tolerowany przez osoby o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) dodaje się do przypraw. Niewskazane są dla osób chorych na nerki czy wątrobę. W większych ilościach mogą wykazywać działanie przeczyszczające.
  • Preparaty zagęszczające i żelujące m. in. kwas alginowy (E 400) szczególnie nie polecany jest kobietom w ciąży. Karoten (E 407) może przyczyniać się do owrzodzenia jelit.

Preparaty zastępujące cukierw tym np. aspartam (E 951) i sacharyna (E 954) nie wskazane są dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.

Dodatki do żywności

Ważne jest, byśmy sprawdzali zawartość składników na opakowaniu konkretnych produktów, bo niestety, ale te tzw. dodatki, jak związki siarki, witamina C, benzoesany, w celach przeciwgrzybicznych lub antybakteryjnych, także związki azotu (głównie w produktach mięsnych) wykazując działania alergizujące. UWAGA! Dziennie średnio spożywamy około 20 g dodatków do żywności! Najwięcej: skrobi, żelatyny, pektyny, gumy guar i konserwantów, które znajdziemy w przetworach mlecznych, napojach w proszku, w margarynach i niestety drodzy miłośnicy słodkości – w ciastkach

Add Comment