Jabłka to owoce, które dobrze chronią przed zawałem oraz zaparciami. Rośliny te wzmacniają zęby a także znacznie ułatwiają odchudzanie. Dodatkowym plusem jest to, że są bardzo smaczne oraz łatwo dostępne, gdyż można je uprawiać w wielu miejscach. Jabłka są łatwe w przyrządzaniu a także mają doskonały smak zarówno gdy są przetworzone jak i gdy są w stanie surowym (świeżym).
Najcenniejszym składnikiem, który jest w tych owocach jest to, co niestety najczęściej wyrzucamy do kosza mianowicie – gniazda nasienne oraz skórka owocu. Znajdują się tam pektyny, jest ich tam najwięcej, a to one mają bardzo wiele cennych właściwości, które mogą oczyszczać i odchudzać organizm.
Zastosowanie:
– Flawonoidy wraz z pektynami zawartymi w jabłkach a także witamina C są doskonałą i bardzo ważną tarczą i bronią w skutecznej walce z rakiem, gdyż zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych oraz usuwają wolne rodniki.
– Ważne jest to, że o jedzeniu jabłek muszą pamiętać głównie palacze oraz mieszkańcy dużych miast i ośrodków przemysłowych, którzy narażeni są na trujące opary oraz osoby mające w pracy kontakt ze związkami toksycznymi i trującymi, np. ludzie pracujący w drukarniach w celu odtrucia organizmu.
– Pektyny zawarte w jabłkach pomagają wydalać z organizmu niestrawione resztki pokarmów, prawidłowo regulują florę bakteryjną jelit a co najważniejsze skutecznie neutralizują substancje toksyczne.
– Jabłka po pierwsze oczyszczają organizm z licznych substancji trujących. W procesie trawienia pektyny sprawiają, że kobalt i ołów czyli metale ciężkie wiążą się w nierozpuszczalne sole, które następnie wydalane są z organizmu. Jabłka mają więc funkcję detoksykacyjną, która jest bardzo ważna.
– Spożywanie jabłek zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co sprawia, że z sukcesem przeciwdziałają i zapobiegają miażdżycy. Jabłka chronią również przed zawałem.
– Należy wiedzieć, że jabłka mogą regulować perystaltykę jelit, poprzez działanie przeciw zaparciom. Jabłka są więc bardzo pomocne przy wielu zaburzeniach pracy żołądka. Mogą być używane także jako dobry składnik diet odchudzających, trzeba jednak wiedzieć, że należy je ograniczać gdyż jabłka mają sporo cukrów. Właściwości regulujące mają tylko pektyny surowe. Nie należy więc jabłek przetwarzać.
Należy zaznaczyć, że starsze odmiany jabłek zawierają więcej składników odżywczych niż nowsze odmiany jabłek.
Znajdziesz je w naturalnych suplementach diety: