-
Napój z aronii i malwy
2 szklanki soku z aronii
2 szklanki herbaty z malwy
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżek cukru (można zastąpić miodem)
Sporządzamy napar z herbaty z malwy, po czym studzimy go. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy, a następnie rozlewamy do szklanek. SMACZNEGO
-
Galaretka owocowa z jogurtem
1 szklanka kompotu z wiśni wraz z owocami
1 szklanka soku jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukry
4 łyżeczki żelatyny
2 jogurty bakaliowe
Moczymy żelatynę z małej ilości zimnej wody. Osączamy owoce i łączymy kompot z sokiem jabłkowym. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dodajemy do płynu. Owoce układamy w naczynkach i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Galaretkę polewamy jogurtem z bakaliami. SMACZNEGO
-
Zapiekanka z kaszy gryczanej, soczewicy i grzybów
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka soczewicy
20 dag pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka vegety
Pieprz, sól
5 dag sera żółtego
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Gotujemy kasz gryczaną na sypko. Soczewicę gotujemy na miękko. Kroimy cebulę, miażdżymy czosnek, do lekkiego koloru złotego smażymy na oleju, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusimy dalej cebulę i czosnek. Kaszę, soczewice i pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, posypujemy do smaku lekko pieprzem i vegetą. Na koniec posypujemy tartym serem i zapiekamy piekarniku. Przy podawaniu posypujemy zielona pietruszką. SMACZNEGO
-
Cwibak
4 jaja
15 dag mąki pszennej
2 łyżki otrąb
4 łyżki cukru
1 łyżka posiekanej skórki z pomarańczy
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
½ łyżeczki skórki z cytryny
½ laski wanilii
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Smarujemy formę do pieczenia tłuszczem i posypujemy lekko bułką tartą. Żółtka oddzielamy od ciałek i ucieramy z cukrem na pulchną masę. Z białek ubijamy pianę i wykładamy utarte żółtka. Masę jajeczną oprószamy mąką, dodajemy otręby i lekko mieszamy. Dodajemy bakalie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut. SMACZNEGO