Przepisy bogate w Witaminę P

  • Napój z aronii i malwy

2 szklanki soku z aronii

2 szklanki herbaty z malwy

2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżek cukru (można zastąpić miodem)

Sporządzamy napar z herbaty z malwy, po czym studzimy go. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy, a następnie rozlewamy do szklanek. SMACZNEGO

 

  • Galaretka owocowa z jogurtem

1 szklanka kompotu z wiśni wraz z owocami

1 szklanka soku jabłkowego

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukry

4 łyżeczki żelatyny

2 jogurty bakaliowe

Moczymy żelatynę z małej ilości zimnej wody. Osączamy owoce i łączymy kompot z sokiem jabłkowym. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dodajemy do płynu. Owoce układamy w naczynkach i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Galaretkę polewamy jogurtem z bakaliami. SMACZNEGO

 

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej, soczewicy i grzybów

1 szklanka kaszy gryczanej

1 szklanka soczewicy

20 dag pieczarek

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka vegety

Pieprz, sól

5 dag sera żółtego

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Gotujemy kasz gryczaną na sypko. Soczewicę gotujemy na miękko. Kroimy cebulę, miażdżymy czosnek, do lekkiego koloru złotego smażymy na oleju, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusimy dalej cebulę i czosnek. Kaszę, soczewice i pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, posypujemy do smaku lekko pieprzem i vegetą. Na koniec posypujemy tartym serem i zapiekamy  piekarniku. Przy podawaniu posypujemy zielona pietruszką. SMACZNEGO

 

  • Cwibak

4 jaja

15 dag mąki pszennej

2 łyżki otrąb

4 łyżki cukru

1 łyżka posiekanej skórki z pomarańczy

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka rodzynek

½ łyżeczki skórki z cytryny

½ laski wanilii

Tłuszcz i bułka tarta do formy

Smarujemy formę do pieczenia tłuszczem i posypujemy lekko bułką tartą. Żółtka oddzielamy od ciałek i ucieramy z cukrem na pulchną masę. Z białek ubijamy pianę i wykładamy utarte żółtka. Masę jajeczną oprószamy mąką, dodajemy otręby i lekko mieszamy. Dodajemy bakalie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut. SMACZNEGO