-
Kwas chlebowy z rodzynkami
2 kromki żytniego razowego chleba
½ dag drożdży
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru
4 szklanki wody
Zagotowujemy wodę. Chleb kroimy z kostkę i suszymy w piekarniku na zloty kolor. Zalewamy wrzącą wodą i schładzamy. Dodajemy cukier i drożdże (wcześniej rozpuszczone w przegotowanej wodzie). Płyn pozostawiamy na 24 godziny. Po upływie tego czasu przecedzamy i zostawiamy na 3 doby w chłodnym miejscu. Podajemy do picia. SMACZNEGO
-
Kwas owocowym z drożdżami
2 l wody
50 dag owoców (polecamy porzeczki i żurawinę)
20 dag cukry
1 dag drożdży
2 dag rodzynek sułtańskich
Zagotowujemy wodę, owoce przebieramy i przecedzamy przez sito, następnie zalewamy wrzątkiem z cukrem. Dodajemy rozpuszczone drożdże i sparzone rodzynki. Pozostawiamy na kilka godzin, ok. 9 h. Przelewamy do wyparzonych butelek, zakorkowujemy i przechowujemy tak 3 dni w chłodnym i ciemnym miejscu w pozycji leżącej. SMACZNEGO
-
Deser owocowo-chlebowy
20 dag owoców (najlepiej truskawki lub jabłka)
5 dag cukru
10 dag tartego grahama
1 szklanka śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki rodzynek sułtańskich
Myjemy np. truskawki i kroimy w krążki, następnie podsmażamy z cukrem. Śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszamy lekko z owocami i tartym chlebem. Kolejno dodajemy rodzynki. Deser należy zjeść bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO
-
Awokado nadziewane serem i orzechami
2 duże owoce awokado
10 dag sera twarogowego
2 pomidory
1 cebula
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Sól, pieprz czarny
Myjemy awokado, przekrajamy i usuwami pestki. Sparzamy pomidory obieramy ze skórki. Obraną cebulę, pomidory i ser biały kroimy w drobna kostkę. Dodajemy orzechy i przyprawy. Nadzieniem wypełniamy owoce awokado. SMACZNEGO
-
Legumina z melona i ananasa
25 dag melona
20 dag ananasów z puszki
2 łyżki cukry
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
5 dag rodzynek sułtańskich
Moczymy żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody i rozpuszczamy wstawiając naczynie z żelatyną do wrzącej wody. Melon obieramy i kroimy, nie zapominając o wybraniu pestek. Miksujemy razem z ananasami i cukrem na puszysta piankę. W momencie gęstnienia żelatyny dodajemy leguminę i delikatnie mieszamy. Wykładamy gotową leguminę do pucharków i posypujemy rodzynkami. SMACZNEGO
-
Sałatka z porów i sezamu
4 pory
2 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki majonezy
1 łyżka śmietany
2 łyżki ziaren sezamu
Sól, cukier, pieprz
Pory przecinamy wzdłuż i dokładnie myjemy, oddzielając części zielone. Części białe drobno kroimy. Myjemy i obieramy jabłka, a następnie ścieramy na tarce. Skrapiamy je sokiem z cytryny i łączymy z porami. Sporządzamy sos z majonezu, śmietany i przypraw. Na koniec łączymy sos z surówką. SMACZNEGO
-
Pomidory lub ogórki faszerowane sałatką z kuskus
8 pomidorów
4 ogórki świeże
1 szklanka ugotowanej kaszki kuskus (ziarna pszenicy gotowane około 2 minut)
1 papryka czerwona
1 pomidor
1 ogórek
1 mała cebula
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem słonecznikowym)
1 łyżka posiekanej pietruszki (można zastąpić miętą)
Sól, pieprz, estragon
Myjemy pomidory i ścinamy czubki. Wydrążamy łyżeczką miąższ. Przygotowane do farszu paprykę, ogórek, pomidor i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z kaszką. Dodajemy zieleninę i sos przygotowany z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Sałatką faszerujemy pomidory i przykrywami ściętymi czubkami. W przypadku ogórków, przekrajamy je wzdłuż, wydrążamy nasiona i faszerujemy. SMACZNEGO
-
Sałatka owocowo-drobiowa z orzeszkami ziemnymi
2 piersi z kurczaka gotowane
1 szklanka zielonego groszku
4 mandarynki
4 plastry ananasa
Na sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki keczupu
2 łyżki koniaku
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżki miodu
Curry, pieprz, imbir
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Gotujemy mięso i groszek. Obrane mandarynki i ananasy kroimy na małe cząstki. Podobnie z mięsem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, doprawiamy do smaku. Sos łączymy z sałatką i pozostawiamy na kilka minut. Przed podaniem posypujemy orzeszkami. SMACZNEGO
-
Racuszki serowe z otrębami
40 dag sera twarogowego
½ szklanki otrąb owsianych
2 jaja
1 łyżka cukru
2 łyżki rodzynek sułtańskich
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
5 łyżek oleju
Sok owocowy do polania
Ser miksujemy z jajami, cukrem i skórką z cytryny. Dodajemy uprzednio sparzone rodzynki, ziarna sezamu i otręby (tyle, by ciasto nie zrobiło się twarde). Ugniatamy ciasto i pozostawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy tłuszcz i łyżka formujemy płaskie racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy polane sokiem owocowym. SMACZNEGO
-
Pasztet z kaszy gryczanej z pieczarkami
20 dag kaszt gryczanej
10 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 jaja
2 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz, vegeta
Sos sojowy
Gotujemy kaszę na sypko. Cebulę i pieczarki myjemy i drobno kroimy, następnie dusimy na oleju. Studzimy, a kolejno miksujemy i łączymy z kaszą. Żółtka, bułkę tartą i przyprawy ponownie miksujemy. Z białej ubijamy pianę, ostrożnie łączymy ją z masą. Formę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy odrobina bułki tartej. Przekładamy do niej przygotowaną masę. Pasztet wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy z sosami i surówkami. SMACZNEGO
-
Naleśniki z wątróbką
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jaja
4 dag słoniny (można zastąpić tłuszczem do smażenia)
Nadzienie:
40 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
2 łyżki oleju
2 jaja ugotowane na twardo
2-3 łyżki bulionu ( z kostki)
1 łyżka posiekanej cielęciny
Sól, pieprz
Jaja wbijamy do miksera, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy. Ubijam w mikserze. Dosypujemy przesianą mąkę, ciągle mieszając, aż grudki będą rozbite. Smażymy naleśniki, na wcześniej rozgrzanej patelni z tłuszczem. Usmażone układamy na odwróconym do góry dnem talerzu. Wątróbkę opłukujemy, zdejmujemy błony i smażymy z posiekaną cebulą. Po przestudzenia mielimy w ugotowanymi na twardo jajami. Dodajemy buliony, zieleninę i doprawiamy do smaku. Nakładamy nadzienie na rozłożone naleśniki i zwijamy z rulon. Podsmażamy lekko na patelni do zarumienienia. SMACZNEGO
-
Szaszłyki z wątróbek drobiowych
40 dag wątróbek drobiowych
10 dag słoniny
2 cebule
20 dag pieczarek
2 łyżki płatków migdałowych
Sól, pieprz
Płuczemy wątróbkę i osączamy z wody. Obraną cebulę kroimy na plastry. Pieczarki myjemy. Nadziewamy na patyczki drewniane na zmianę wątróbkę, słoninę, cebulę, pieczarki. Posypujemy przyprawami i pieczenie na rożnie lub w piekarniku. Upieczone szaszłyki posypujemy migdałami. Podajemy z pieczywem. SMACZNEGO
-
Roladki wołowe z ementalerem
40 dag wołowiny bez kości
20 dag sera ementalera
1 cebula
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, papryka
1 łyżka mąki
4 łyżki oleju
Mięso dzielimy na cztery części, bijemy tłuczkiem i oprószamy przyprawami. Kroimy cebulę i podduszamy na oleju. Ścieramy ser na tarce. Cebulę i ser wykładamy na płaty mięsa. Zwijamy w ruloniki i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni posmarowanej tłuszczem. Następnie roladki przekładamy do rondla z niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Sos doprawiamy do smaku. SMACZNEGO
-
Placuszki bakaliowe
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
½ rodzynek (można zastąpić wiórkami kokosowymi
2 jaja
1/3 szklanki oleju
3 łyżki miodu
Kawałek laski waniliowej drobno posiekanej
1 proszek do pieczenia
Sól
Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto. Dodajemy tyle wody, aby ciasto miało konsystencję jak na pierogi. Formujemy placuszki i pieczemy w temperaturze ok. 200C przez 20 minut. SMACZNEGO
-
Ciasto Cioci
1 szklanka mąki wrocławskiej
½ szklanki mąki razowo-pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
½ kostki margaryny
1 szklanka mleka
2 jaja
23/4 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
5 dag rodzynek sułtańskich
5 dag orzechów włoskich posiekanych
1 łyżka kakao
1 proszek do pieczenia
Tłuszcz i mąka do formy
Roztapiamy w rondlu margarynę, dodajemy wszystkie składniki poza rodzynkami i orzechami, i dokładnie miksujemy. Do ciasta dodajemy rodzynki i orzechy i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pieczemy w temperaturze 200C przez około 40 minut. SMACZNEGO