Przepisy bogate w Witaminę B

  • Kwas chlebowy z rodzynkami

2 kromki żytniego razowego chleba

½ dag drożdży

2 łyżki rodzynek

2 łyżki cukru

4 szklanki wody

Zagotowujemy wodę. Chleb kroimy z kostkę i suszymy w piekarniku na zloty kolor. Zalewamy wrzącą wodą i schładzamy. Dodajemy cukier  i drożdże (wcześniej rozpuszczone w przegotowanej wodzie). Płyn pozostawiamy na 24 godziny. Po upływie tego czasu przecedzamy i zostawiamy na 3 doby w chłodnym miejscu. Podajemy do picia. SMACZNEGO

 

  • Kwas owocowym z drożdżami

2 l wody

50 dag owoców (polecamy porzeczki i żurawinę)

20 dag cukry

1 dag drożdży

2 dag rodzynek sułtańskich

Zagotowujemy wodę, owoce przebieramy i przecedzamy przez sito, następnie zalewamy wrzątkiem z cukrem. Dodajemy rozpuszczone drożdże i sparzone rodzynki. Pozostawiamy na kilka godzin, ok. 9 h. Przelewamy do wyparzonych butelek, zakorkowujemy i przechowujemy tak 3 dni w chłodnym i ciemnym miejscu w pozycji leżącej. SMACZNEGO

 

  • Deser owocowo-chlebowy

20 dag owoców (najlepiej truskawki lub jabłka)

5 dag cukru

10 dag tartego grahama

1 szklanka śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 cukier wanilinowy

2 łyżki rodzynek sułtańskich

Myjemy np. truskawki i kroimy w krążki, następnie podsmażamy z cukrem. Śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszamy lekko z owocami i tartym chlebem. Kolejno dodajemy rodzynki. Deser należy zjeść bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO

 

  • Awokado nadziewane serem i orzechami

2 duże owoce awokado

10 dag sera twarogowego

2 pomidory

1 cebula

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Sól, pieprz czarny

Myjemy awokado, przekrajamy i usuwami pestki. Sparzamy pomidory obieramy ze skórki. Obraną cebulę, pomidory i ser biały kroimy w drobna kostkę. Dodajemy orzechy i przyprawy. Nadzieniem wypełniamy owoce awokado. SMACZNEGO

 

  • Legumina z melona i ananasa

25 dag melona

20 dag ananasów z puszki

2 łyżki cukry

4 łyżeczki żelatyny

4 łyżki wody

5 dag rodzynek sułtańskich

Moczymy żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody i rozpuszczamy wstawiając naczynie z żelatyną do wrzącej wody. Melon obieramy i kroimy, nie zapominając o wybraniu pestek. Miksujemy razem z ananasami i cukrem na puszysta piankę. W momencie gęstnienia żelatyny dodajemy leguminę i delikatnie mieszamy. Wykładamy gotową leguminę do pucharków i posypujemy rodzynkami. SMACZNEGO

 

  • Sałatka z porów i sezamu

4 pory

2 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki majonezy

1 łyżka śmietany

2 łyżki ziaren sezamu

Sól, cukier, pieprz

Pory przecinamy wzdłuż i dokładnie myjemy, oddzielając części zielone. Części białe drobno kroimy. Myjemy i obieramy jabłka, a następnie ścieramy na tarce. Skrapiamy je sokiem z cytryny i łączymy z porami. Sporządzamy sos z majonezu, śmietany i przypraw. Na koniec łączymy sos z surówką. SMACZNEGO

 

  • Pomidory lub ogórki faszerowane sałatką z kuskus

8 pomidorów

4 ogórki świeże

1 szklanka ugotowanej kaszki kuskus (ziarna pszenicy gotowane około 2 minut)

1 papryka czerwona

1 pomidor

1 ogórek

1 mała cebula

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem słonecznikowym)

1 łyżka posiekanej pietruszki (można zastąpić miętą)

Sól, pieprz, estragon

Myjemy pomidory i ścinamy czubki. Wydrążamy łyżeczką miąższ. Przygotowane do farszu paprykę, ogórek, pomidor i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z kaszką. Dodajemy zieleninę i sos przygotowany z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Sałatką faszerujemy pomidory i przykrywami ściętymi czubkami. W przypadku ogórków, przekrajamy je wzdłuż, wydrążamy nasiona i faszerujemy. SMACZNEGO

 

  • Sałatka owocowo-drobiowa z orzeszkami ziemnymi

2 piersi z kurczaka gotowane

1 szklanka zielonego groszku

4 mandarynki

4 plastry ananasa

Na sos:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki keczupu

2 łyżki koniaku

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżki miodu

Curry, pieprz, imbir

2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Gotujemy mięso i groszek. Obrane mandarynki i ananasy kroimy na małe cząstki. Podobnie z mięsem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, doprawiamy do smaku. Sos łączymy z sałatką i pozostawiamy na kilka minut. Przed podaniem posypujemy orzeszkami. SMACZNEGO

 

  • Racuszki serowe z otrębami

40 dag sera twarogowego

½ szklanki otrąb owsianych

2 jaja

1 łyżka cukru

2 łyżki rodzynek sułtańskich

1 łyżka ziaren sezamu

1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej

5 łyżek oleju

Sok owocowy do polania

Ser miksujemy z jajami, cukrem i skórką z cytryny. Dodajemy uprzednio sparzone rodzynki, ziarna sezamu i otręby (tyle, by ciasto nie zrobiło się twarde). Ugniatamy ciasto i pozostawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy tłuszcz i łyżka formujemy płaskie racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy polane sokiem owocowym. SMACZNEGO

 

  • Pasztet z kaszy gryczanej z pieczarkami

20 dag kaszt gryczanej

10 dag pieczarek

1 cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

2 jaja

2 łyżki bułki tartej

Sól, pieprz, vegeta

Sos sojowy

Gotujemy kaszę na sypko. Cebulę i pieczarki myjemy i drobno kroimy, następnie dusimy na oleju. Studzimy, a kolejno miksujemy i łączymy z kaszą. Żółtka, bułkę tartą i przyprawy ponownie miksujemy. Z białej ubijamy pianę, ostrożnie łączymy ją z masą. Formę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy odrobina bułki tartej. Przekładamy do niej przygotowaną masę. Pasztet wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy z sosami i surówkami. SMACZNEGO

 

  • Naleśniki z wątróbką

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

2 jaja

4 dag słoniny (można zastąpić tłuszczem do smażenia)

Nadzienie:

40 dag wątróbki drobiowej

1 cebula

2 łyżki oleju

2 jaja ugotowane na twardo

2-3 łyżki bulionu ( z kostki)

1 łyżka posiekanej cielęciny

Sól, pieprz

Jaja wbijamy do miksera, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy. Ubijam w mikserze. Dosypujemy przesianą mąkę, ciągle mieszając, aż grudki będą rozbite. Smażymy naleśniki, na wcześniej rozgrzanej patelni z tłuszczem. Usmażone układamy na odwróconym do góry dnem talerzu. Wątróbkę opłukujemy, zdejmujemy błony i smażymy z posiekaną cebulą. Po przestudzenia mielimy w ugotowanymi na twardo jajami. Dodajemy buliony, zieleninę i doprawiamy do smaku.  Nakładamy nadzienie na rozłożone naleśniki i zwijamy z rulon. Podsmażamy lekko na patelni do zarumienienia. SMACZNEGO

 

  • Szaszłyki z wątróbek drobiowych

40 dag wątróbek drobiowych

10 dag słoniny

2 cebule

20 dag pieczarek

2 łyżki płatków migdałowych

Sól, pieprz

Płuczemy wątróbkę i osączamy z wody. Obraną cebulę kroimy na plastry. Pieczarki myjemy. Nadziewamy na patyczki drewniane na zmianę wątróbkę, słoninę, cebulę, pieczarki. Posypujemy przyprawami i pieczenie na rożnie lub w piekarniku. Upieczone szaszłyki posypujemy migdałami. Podajemy z pieczywem. SMACZNEGO

 

  • Roladki wołowe z ementalerem

40 dag wołowiny bez kości

20 dag sera ementalera

1 cebula

2 łyżki oleju

Sól, pieprz, papryka

1 łyżka mąki

4 łyżki oleju

Mięso dzielimy na cztery części, bijemy tłuczkiem i oprószamy przyprawami. Kroimy cebulę i podduszamy na oleju. Ścieramy ser na tarce. Cebulę i ser wykładamy na płaty mięsa. Zwijamy w ruloniki i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni posmarowanej tłuszczem. Następnie roladki przekładamy do rondla z niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Sos doprawiamy do smaku. SMACZNEGO

 

  • Placuszki bakaliowe

1 szklanka otrąb pszennych

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

½ rodzynek (można zastąpić wiórkami kokosowymi

2 jaja

1/3 szklanki oleju

3 łyżki miodu

Kawałek laski waniliowej drobno posiekanej

1 proszek do pieczenia

Sól

Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto. Dodajemy tyle wody, aby ciasto miało konsystencję jak na pierogi. Formujemy placuszki i pieczemy w temperaturze ok. 200C przez 20 minut. SMACZNEGO

 

  • Ciasto Cioci

1 szklanka mąki wrocławskiej

½ szklanki mąki razowo-pszennej

½ szklanki mąki kukurydzianej

½ kostki margaryny

1 szklanka mleka

2 jaja

23/4 szklanki cukru pudru

1 cukier wanilinowy

5 dag rodzynek sułtańskich

5 dag orzechów włoskich posiekanych

1 łyżka kakao

1 proszek do pieczenia

Tłuszcz i mąka do formy

Roztapiamy w rondlu margarynę, dodajemy wszystkie składniki poza rodzynkami i orzechami, i dokładnie miksujemy. Do ciasta dodajemy rodzynki i orzechy i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pieczemy w temperaturze 200C przez około 40 minut. SMACZNEGO