Przepisy bogate w Witaminę C

  • Koktajl z czarnej porzeczki

1 szklanka przecieru z czarnej porzeczki

2 szklanki mleka słodkiego

2 łyżki cukru pudru

4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych.

Miksujemy ze sobą przecier, schłodzone mleko, cukier puder i lody. Rozlewamy do szklanek i wypijamy bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO

 

  • Napój cytrynowy z melisą (Lemoniada)

Sok z 4 cytryn

3 szklanki herbaty z melisy

3-4 łyżki miodu

Kostki lodu

Sporządzony napar z melisy ostudzamy, dodajemy sok z cytryn, miód i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do szklanek z kostkami lodu. Napój gotowy od razu do picia. SMACZNEGO

 

  • Napój pomidorowy z jogurtem

2 szklanki soku pomidorowego

2 jogurty naturalne

½ szklanki wody mineralnej

1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

Sól

Schładzamy sok pomidorowy. Łączymy z jogurtem i wodą, miksujemy. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku. Rozlewamy do szklanek i wypijamy zaraz po przygotowaniu. SMACZNEGO

 

  • Surówka owocowa

1 grejpfrut

2 pomarańcze

2 owoce kiwi

1 banan

2 brzoskwinie

1 jabłko

½ szklanki czerwonej porzeczki (można zastąpić poziomkami)

4 dag rodzynek sułtańskich

4 dag orzechów włoskich

4 łyżki cukru

Myjemy owoce i obieramy. Następnie kroimy w kostkę, jedynie banana na plasterki. Z cukru przyrządzamy syrop i łączymy wszystkie owoce polewając je nim. Z wierzchu posypać sparzonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami. Podajemy w salaterkach od razu po przygotowaniu. SMACZNEGO

 

  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i papryką

25 dag kapusty czerwonej

1 jabłko

1 papryka żółta

1 cebula

2 łyżki posiekanych orzechów

2 łyżki oleju sałatkowego

Sól, cukier, kwasek cytrynowy, pieprz

 

Płuczemy kapustę siekamy w malakserze lub ścieramy na tarce. Jabłko, cebulę i paprykę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy z kapustą i dodajemy orzechy. Sporządzamy sos z oleju i przypraw i mieszamy wszystkie składniki razem. SMACZNEGO

 

  • Sałatka z fasoli i czerwonej kapusty

10 dag fasoli czerwonej

20 dag kapusty czerwonej

1 pomidor

1 papryka żółta

5 rzodkiewek

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Na sos:

3 łyżki oliwy (może być olej)

1 łyżka octu winnego

2 ząbki czosnku

Gorczyca zmielona

Sól, majeranek

Moczymy fasole z przegotowanej wodzie (ok. 12 godzin). Gotujemy ją w tej samej wodzie. Płuczemy i ścieramy na tarce kapustę. Sparzamy pomidora i obieramy, kolejno kroimy na plasterki. Paprykę i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Łączymy warzywa z ugotowaną fasolą. Składniki na sos mieszamy w szczelnie zamkniętym naczyniu. Polewamy sałatkę sosem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. SMACZNEGO