-
Koktajl z czarnej porzeczki
1 szklanka przecieru z czarnej porzeczki
2 szklanki mleka słodkiego
2 łyżki cukru pudru
4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych.
Miksujemy ze sobą przecier, schłodzone mleko, cukier puder i lody. Rozlewamy do szklanek i wypijamy bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO
-
Napój cytrynowy z melisą (Lemoniada)
Sok z 4 cytryn
3 szklanki herbaty z melisy
3-4 łyżki miodu
Kostki lodu
Sporządzony napar z melisy ostudzamy, dodajemy sok z cytryn, miód i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do szklanek z kostkami lodu. Napój gotowy od razu do picia. SMACZNEGO
-
Napój pomidorowy z jogurtem
2 szklanki soku pomidorowego
2 jogurty naturalne
½ szklanki wody mineralnej
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
Sól
Schładzamy sok pomidorowy. Łączymy z jogurtem i wodą, miksujemy. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku. Rozlewamy do szklanek i wypijamy zaraz po przygotowaniu. SMACZNEGO
-
Surówka owocowa
1 grejpfrut
2 pomarańcze
2 owoce kiwi
1 banan
2 brzoskwinie
1 jabłko
½ szklanki czerwonej porzeczki (można zastąpić poziomkami)
4 dag rodzynek sułtańskich
4 dag orzechów włoskich
4 łyżki cukru
Myjemy owoce i obieramy. Następnie kroimy w kostkę, jedynie banana na plasterki. Z cukru przyrządzamy syrop i łączymy wszystkie owoce polewając je nim. Z wierzchu posypać sparzonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami. Podajemy w salaterkach od razu po przygotowaniu. SMACZNEGO
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i papryką
25 dag kapusty czerwonej
1 jabłko
1 papryka żółta
1 cebula
2 łyżki posiekanych orzechów
2 łyżki oleju sałatkowego
Sól, cukier, kwasek cytrynowy, pieprz
Płuczemy kapustę siekamy w malakserze lub ścieramy na tarce. Jabłko, cebulę i paprykę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy z kapustą i dodajemy orzechy. Sporządzamy sos z oleju i przypraw i mieszamy wszystkie składniki razem. SMACZNEGO
-
Sałatka z fasoli i czerwonej kapusty
10 dag fasoli czerwonej
20 dag kapusty czerwonej
1 pomidor
1 papryka żółta
5 rzodkiewek
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Na sos:
3 łyżki oliwy (może być olej)
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
Gorczyca zmielona
Sól, majeranek
Moczymy fasole z przegotowanej wodzie (ok. 12 godzin). Gotujemy ją w tej samej wodzie. Płuczemy i ścieramy na tarce kapustę. Sparzamy pomidora i obieramy, kolejno kroimy na plasterki. Paprykę i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Łączymy warzywa z ugotowaną fasolą. Składniki na sos mieszamy w szczelnie zamkniętym naczyniu. Polewamy sałatkę sosem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. SMACZNEGO