Przepisy bogate w Witaminę E

  • Dressing z oleju słonecznikowego do sałatek

½ szklanki oleju słonecznikowego

1 jajo

2 łyżeczki soku z cytryny

½ łyżeczki zmielonej gorczycy (można zastąpić łyżeczką musztardy)

Sól, czarny pieprz

 

Ubijamy mikserem jajo, dodajemy przyprawy. Miksując na najmniejszych obrotach dodaje powoli olej, aż do otrzymania konsystencji sosu. SMACZNEGO

 

  • Surówką z białej kapusty z orzechami i kiełkami soi

40 dag białej kapusty

5 dag ziaren słonecznika

1 jabłko

2 łyżki kiełków sojowych

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny)

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Sól, pieprz

 

Ścieramy kapustę i jabłka na tarce. Drobno kroimy orzechy i cebulę. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy. SMACZNEGO

  • Pasta z sera twarogowego z kiełkami pszenicy

20 dag sera twarogowego

20 dag włoszczyzny (bez kapust)

2 łyżki kiełków pszenicy

2 łyżki oleju słonecznikowego

Sól, pieprz

 

Myjemy włoszczyznę i gotujemy. Po obraniu mielimy z serem. Dodajemy kiełki i doprawiamy przyprawami. Podajemy z pieczywem. SMACZNEGO

  • Sałatka ze szpinaku i porów z sezamem

 30 dag świeżego szpinaku

3 pory

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka musztardy

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zmielona gorczyca

 

Myjemy liście szpinaku i pory, następnie kroimy je i sparzamy wrzątkiem. Pozostałe składniki łączymy ze sobą tworząc sos. Szpinak i pory układamy w miseczkach i polewamy sosem. Na koniec posypujemy sezamem. SMACZNEGO

  • Sałatka z sosem z bazylii

2 główki sałaty (różnej)

Na sos:

3-4 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej zielonej bazylii

2 łyżki soku z cytryny

Sól

 

Myjemy sałatę, osuszamy i kroimy na kawałki. Rozcieramy czosnek. Na sos mieszamy sok z cytryny z oliwą, czosnkiem, solą i bazylią. Polewamy sosem sałatę w dużej misce. SMACZNEGO

  • Sałatka z kukurydzy, jaj i wędliny

1 puszka kukurydzy

2 jaja

2 ogórki kwaszone

1 jabłko

1 cebula

10 dag wędliny

3 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany

Sól, pieprz

 

Gotujemy jaja na twardo i kroimy. Obieramy ogórki, jabłko i cebulę, a następnie wraz z wędliną kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy z sosem majonezowo-śmiatanowym. Na koniec doprawiamy do smaku. SMACZNEGO

 

  • Surówka z buraków z jogurtem

4 buraki

2 jabłka

2 łyżeczki tartego chrzanu

1 jogurt naturalny

Sól, pieprz

Listki cykorii (można zastąpić sałatą)

 

Myjemy, obieramy i ścieramy na tarce buraki i jabłka. Sporządzamy sos z jogurty, przypraw i chrzanu. Łączymy z surówką. Wszystko mieszamy i układamy na liściach sałaty.  SMACZNEGO