-
Dressing z oleju słonecznikowego do sałatek
½ szklanki oleju słonecznikowego
1 jajo
2 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki zmielonej gorczycy (można zastąpić łyżeczką musztardy)
Sól, czarny pieprz
Ubijamy mikserem jajo, dodajemy przyprawy. Miksując na najmniejszych obrotach dodaje powoli olej, aż do otrzymania konsystencji sosu. SMACZNEGO
-
Surówką z białej kapusty z orzechami i kiełkami soi
40 dag białej kapusty
5 dag ziaren słonecznika
1 jabłko
2 łyżki kiełków sojowych
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny)
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Sól, pieprz
Ścieramy kapustę i jabłka na tarce. Drobno kroimy orzechy i cebulę. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy. SMACZNEGO
-
Pasta z sera twarogowego z kiełkami pszenicy
20 dag sera twarogowego
20 dag włoszczyzny (bez kapust)
2 łyżki kiełków pszenicy
2 łyżki oleju słonecznikowego
Sól, pieprz
Myjemy włoszczyznę i gotujemy. Po obraniu mielimy z serem. Dodajemy kiełki i doprawiamy przyprawami. Podajemy z pieczywem. SMACZNEGO
-
Sałatka ze szpinaku i porów z sezamem
30 dag świeżego szpinaku
3 pory
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zmielona gorczyca
Myjemy liście szpinaku i pory, następnie kroimy je i sparzamy wrzątkiem. Pozostałe składniki łączymy ze sobą tworząc sos. Szpinak i pory układamy w miseczkach i polewamy sosem. Na koniec posypujemy sezamem. SMACZNEGO
-
Sałatka z sosem z bazylii
2 główki sałaty (różnej)
Na sos:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej zielonej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
Sól
Myjemy sałatę, osuszamy i kroimy na kawałki. Rozcieramy czosnek. Na sos mieszamy sok z cytryny z oliwą, czosnkiem, solą i bazylią. Polewamy sosem sałatę w dużej misce. SMACZNEGO
-
Sałatka z kukurydzy, jaj i wędliny
1 puszka kukurydzy
2 jaja
2 ogórki kwaszone
1 jabłko
1 cebula
10 dag wędliny
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
Sól, pieprz
Gotujemy jaja na twardo i kroimy. Obieramy ogórki, jabłko i cebulę, a następnie wraz z wędliną kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy z sosem majonezowo-śmiatanowym. Na koniec doprawiamy do smaku. SMACZNEGO
-
Surówka z buraków z jogurtem
4 buraki
2 jabłka
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 jogurt naturalny
Sól, pieprz
Listki cykorii (można zastąpić sałatą)
Myjemy, obieramy i ścieramy na tarce buraki i jabłka. Sporządzamy sos z jogurty, przypraw i chrzanu. Łączymy z surówką. Wszystko mieszamy i układamy na liściach sałaty. SMACZNEGO