Przepisy bogate w Witaminę D

•    Sałatka śledziowa

3-4 płaty śledzi
1 cebula
2 jaja
1 jabłko
½ szklanki kukurydzy
3-4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz, szczypiorek (można go zastąpić zieloną cebulą)

Gotujemy jaja na twardo i kroimy. Obieramy cebulę i siekamy, na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane jabłka i śledzie kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku pozostałymi składnikami. SMACZNEGO

 

•    Makrela z pieczarkami i białym winem

40  dag makreli (filety)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (może być pszenna)
2-3 łyżki oleju uniwersalnego
1/3 szklanki białego wina
20 dag pieczarek
1 łyżka masła
Sól, pieprz, tymianek
1 łyżka zielonej pietruszki (posiekanej)

Opruszamy mąką filety z makreli, posypujemy solą, pieprzem i smażymy na tłuszczu do lekkiego zarumienienia, na koniec zalewamy winem. Pokrojone pieczarki smażymy z zieloną pietruszką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Takie farsz wykładamy na rybę i dusimy około 20 minut.  SMACZNEGO

 

•    Sałatka z wędzonego piklinga z ryżem

2 piklingi
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 cebula
1 ogórek kwaszony
1 jabłko
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka posiekanej zieleniny
Sól, pieprz

Obieramy warzywa i drobno kroimy. Ściągamy skórę z piklinga i usuwamy ości, na koniec rozdrabniamy. Olej mieszamy z musztardą i łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku przyprawami i pietruszką. SMACZNEGO

 

•    Zupa borowikowa

20 dag włoszczyzny
1 kotka rosołowa
30 dag świeżych borowików (można zastąpić innymi jadalnymi świeżymy grzybami)
1 cebula
1 łyżka oleju
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
10 dag makaronu
Zielone pietruszka, Vegeta, sól, pieprz

Myjemy i obieramy warzywa. Gotujemy z nich wywar. Czyścimy grzyby i kroimy w paseczki. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy lekko. Dodajemy do cebuli grzyby i dusimy na ogniu około 10 minut. Gotujemy w osolonej wodzie makaron. Następnie zalewamy grzyby wywarem  z włoszczyzny i dodajemy kostkę rosołową z vegetą. Gotujemy przez kilka minut. Mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy do zupy. Należy ją zagotować. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy pietruszkę. Podajemy z makaronem.  SMACZNEGO