Przepisy bogate w Witaminę A

•    Pasta z wątróbki i jaj (4 porcje)

30 dag wątróbki (wieprzowej lub drobiowej)
1cebula                                                                                                                                                                                            2 jaja
2 łyżki oleju rzepakowego (może być oliwa)
2 łyżki bułki tartej z pszennego pieczywa
2 łyżki majonezu
Sól, cukier, pieprz, maggi

Jaja gotujemy na twardo. Myjemy wątróbkę, kroimy i dusimy na ogniu z wcześniej wrzuconą drobno pokrojoną cebulą. Studzimy. Następnie mielimy z jajami. Dalej mieszając dodajemy bułkę tartą  i majonez. Na koniec doprawić solą cukrem, pieprzem i odrobiną maggi. SMACZNEGO

 

•    Omlet na zdrowie! (4 porcje)

8 jaj
4 łyżki mleka
1 łyżka oleju
10 dag szynki
10 dag groszku konserwowego
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
10 dag sera żółtego
Sól, pieprz

Kroimy szynkę w paseczki. Jaja z mlekiem i solą mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy ją na rozgrzaną wcześniej patelnie z tłuszczem. Gdy omlet będzie już lekko podsmażony kładziemy na niego szynkę, groszek, troszkę pietruszki i pieprz do smaku. Następnie delikatnie przykrywamy nadzienie drugą połowa omletu. Przekładamy omlet do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy około 5 minut. SMACZNEGO

 

•    Surówka z marchwi i kiełków pszennych

7 marchewek (średnie)
2 pomarańcze (można zastąpić przecierem z czerwonych porzeczek, ok. ½ szklanki)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki kiełków pszennych (mogą być owsiane)
2 łyżki śmietanki kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
2 łyżki soku z cytryny
Sól, cukier, melisa

Sparzamy pomarańcze, obieramy i kroimy w kostkę (należy usunąć pestki). Obieramy marchewki i ścieramy na tarce. Do śmietanki dodajemy do smaku sól, cukier i sok z cytryny. Łączymy wszystkie składniki dodając odrobinę cukru. Na koniec surówkę można posypać orzechami i melisą. SMACZNEGO