Przepis bogaty w Witaminę F

  • Dressing koperkowy

1 łyżka kopru

6 łyżek oleju

1 łyżka octu winnego

½ łyżeczki gorczycy

1 łyżeczka miodu

1 ząbek zmiażdżonego czosnku

Sól, pieprz czarny

Umieszczamy wszystkie składniki w szczelnym naczyniu i potrząsamy, aż do dokładnego wymieszania się. Polecamy sos do sałaty. SMACZNEGO

 

  • Sos sałatkowy z oleju sojowego

3-4 łyżki oleju sojowego

1 jogurt naturalny

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka octy winnego

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki gorczycy

½  łyżeczki ziaren Gorczyny

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym naczyniu. Sos idealny do sałatek. SMACZNEGO

 

  • Kopytka ze słonecznikiem

80 dag ziemniaków

4 łyżki ziaren słonecznika

1 szklanka mąki pszennej

4 dag masła

4 jaja

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Sól, pieprz

Myjemy ziemniaki i gotujemy bez obierania. Po tej czynności obieramy i przecieramy przez sito do puree. Zrumieniamy jedną łyżkę ziaren słonecznika na patelni. 3 łyżki mielimy w młynku. Do masy ziemniaczanej dodajemy słonecznik, jaja, mało, pszenną mąkę, zieloną pietruszkę i do smaku sól, i pieprz. Mieszamy masę i formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm, Kroimy na kawałki o długości 2 cm i spłaszczamy, robiąc kciukiem wgłębienie. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, zanurzamy w czystej wrzącej wodzie. Polecamy podawać z roztopionym masłem lub z gulaszem. SMACZNEGO