-
Dressing koperkowy
1 łyżka kopru
6 łyżek oleju
1 łyżka octu winnego
½ łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka miodu
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
Sól, pieprz czarny
Umieszczamy wszystkie składniki w szczelnym naczyniu i potrząsamy, aż do dokładnego wymieszania się. Polecamy sos do sałaty. SMACZNEGO
-
Sos sałatkowy z oleju sojowego
3-4 łyżki oleju sojowego
1 jogurt naturalny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octy winnego
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki gorczycy
½ łyżeczki ziaren Gorczyny
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym naczyniu. Sos idealny do sałatek. SMACZNEGO
-
Kopytka ze słonecznikiem
80 dag ziemniaków
4 łyżki ziaren słonecznika
1 szklanka mąki pszennej
4 dag masła
4 jaja
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Sól, pieprz
Myjemy ziemniaki i gotujemy bez obierania. Po tej czynności obieramy i przecieramy przez sito do puree. Zrumieniamy jedną łyżkę ziaren słonecznika na patelni. 3 łyżki mielimy w młynku. Do masy ziemniaczanej dodajemy słonecznik, jaja, mało, pszenną mąkę, zieloną pietruszkę i do smaku sól, i pieprz. Mieszamy masę i formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm, Kroimy na kawałki o długości 2 cm i spłaszczamy, robiąc kciukiem wgłębienie. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, zanurzamy w czystej wrzącej wodzie. Polecamy podawać z roztopionym masłem lub z gulaszem. SMACZNEGO