Witamina F (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)
Jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach, złożona z nienasyconych kwasów tłuszczowych uzyskiwanych z pokarmu. Nienasycone tłuszcze pomagają w spalaniu tłuszczów nasyconych przy zachowanym stosunku 2:1. Dwanaście łyżek stołowych ziaren słonecznika lub osiemnaście połówek orzecha pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie . Jeśli dostarczymy organizmowi wystarczającą ilość kwasu linolowego, dwa pozostałe kwasy tłuszczowe mogą zostać zsyntetyzowane. Spożywanie dużej ilości węglowodanów podwyższa zapotrzebowanie na witaminę F.
Funkcje, zalety witaminy F:
• Pomaga w zapobieganiu powstawania złogów cholesterol w tętnicach
• Wpływ na zdrowy wygląd włosów i skóry
• W pewnym stopniu chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania rentgenowskiego
• Wpływa na wzrost i dobre samopoczucie przez regulację aktywności gruczołów i ułatwienie transportu wapnia do komórek
• Chroni przed chorobami serca
• Pomaga w redukcji wagi przez spalanie tłuszczów nasyconych
• Zapobiega infekcjom
• Podnosi odporność
• korzystnie wpływa na stan skóry i włosów
• pobudza regenerację nabłonka i tkanki łącznej
• zapobiega zaparciom
• zwiększa płodność
Najlepsze źródła naturalne witaminy F:
• oleje roślinne z kiełków pszenicy, orzeszków ziemnych
• olej lniany, słonecznikowy, szafranowy, sojowy
• orzeszki ziemne
• nasiona słonecznika
• orzechy włoskie, laskowe, migdały
• awokado
• olej ogórecznikowy, dyniowy, z pestek czarnej porzeczki
• olej wiesiołkowy
• tran, ryby morskie
Zapotrzebowanie na witaminę F:
• ok. 70 ug /dobę
Objawy niedoboru witaminy F:
• zmiany skórne takie jak, wypryski, trądzik, zaczerwienienia
• łojotok
• przewlekłe stany zapalne spojówek i powiek, wysięki naczyniowe w oczach
• złuszczanie naskórka, pękanie warg i kącików ust
• stany zapalne dziąseł i języka
• krwawienie z nosa
• wypadanie włosów, rozdwajanie końcówek włosów, łupież, brak połysku
• łamliwość paznokci, plamki na płytkach paznokci
• zaburzenia w wytwarzaniu plemników i płodności, bolesne miesiączkowanie
Objawy przedawkowania witaminy F:
• nie stwierdzono żadnych efektów toksycznych, jednak nadmiar może prowadzić do niezamierzonego przyrostu masy ciała
Nie stosuj, jeśli…
• masz uczulenie na kwas linolowy, linolenowy lub arachidowy
Poradź się lekarza, jeśli…
• masz łuszczycę
• przewlekle leczysz się na bezpłodność
Wiek powyżej 55 lat:
• nie ma przeciwwskazań ale zawsze poradź się lekarza
Witamina F a ciąża:
• nie ma przeciwwskazań
• unikaj dużych dawek
Witamina F a karmienie piersią:
• nie ma przeciwwskazań
• unikaj dużych dawek
Co jeszcze…?!
• W celu uzyskania lepszego wchłaniania podawaj witaminę F z witaminą E podczas posiłków
• Osoby stosujące dietę bogata w węglowodany powinny zastosować dodatkową suplementację
• Dodatkowa suplementacja powinna być stosowana u osób mających podwyższony cholesterol we krwi
• Podstawowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są orzechy z wyłączeniem orzechów nerkowca i brazylijskich
• Należy ostrożnie stosować diety z dużą zawartością tłuszczów nasyconych