Witamina K

Witamina K

Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Istnieją trzy rodzaje witaminy K, K1,K2 mogą być naturalnie wytwarzane przez bakterie jelitowe. Witamina K3 jest syntetyczna. Witamina ta ma zasadnicze znaczenie dla wytwarzania protrombiny, substancji biorącej udział w krzepnięciu krwi.

Funkcje, zalety witaminy K:

•    Zwiększa krzepnięcie krwi
•    Zapobiega wewnętrznym krwawieniom czy krwotokom
•    Pomaga hamować zbyt obfite miesiączki
•    Wspomaga prawidłowe wzrastanie i rozwój
•    Zapobiega chorobie krwotocznej u noworodków
•    Może być syntetyzowana przez bakterie saproficzne w jelitach

Najlepsze źródła naturalne witaminy K:

•    Lucerna, brukselka, kapusta, kalafior,szpinak, zielona rzepa
•    Ser camembert, ser czedar
•    Owies, soja
•    Żółtka jaj
•    Olej szafranowy, sojowy i z rybich wątróbek
•    Wodorosty

Co wpływa na polepszenie wchłaniania:

  • witamina H

Co wpływa na pogorszenie wchłaniania:

  • alkohol, środowisko zasadowe, światło, promieniowanie jonizujące, antykoagulanty, mrożenie, aspiryna, antybiotyki, neomycyna
  • Promieniowanie rtg
  • Zamrażanie żywności
  • Aspiryna
  • Zanieczyszczenia powietrza
  • Oleje mineralne

Zapotrzebowanie na witaminę K:

Grupy ludności     Witamina K
Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat     30
Dzieci 4-8 lat     55
Chłopcy 9-13 lat     60
Młodzież męska 14-18 lat     75
Mężczyźni 19-30 lat     120
Mężczyźni 31-50 lat     120
Mężczyźni 50-70 lat     120
Mężczyźni powyżej 70 lat     120
Dziewczęta 9-13 la    60
Młodzież żeńska 14-18 lat     75
Kobiety 19-30 lat    90
Kobiety 31-50 lat     90
Kobiety 50-70 lat     90
Kobiety powyżej 70 lat     90
Kobiety ciężarne do 18 lat     75
Kobiety ciężarne 19-30 lat     90
Kobiety ciężarne 31-50 lat    90
Kobiety karmiące do 18 lat    75
Kobiety karmiące 19-30 lat     90
Kobiety karmiące 31-50 lat    90

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

Objawy niedoboru witaminy K:

•    Celiakia (choroba trzewna)
•    Zapalenie jelit
•    Niemowlęta: zaburzenia wzrostu i rozwoju
•    Choroba krwotoczna noworodków
•    U dorosłych nieprawidłowe krzepniecie krwi
•    Przedłużająca się biegunka

Objawy przedawkowania witamina K:

•    U niemowląt – uszkodzenie mózgu
•    Duże dawki upośledzają wątrobę

Nie stosuj, jeśli:

•    Masz alergię na witaminę K
•    Jeśli masz niedobór enzymu glukozo-6-fosfatazy (G6PD)
•    Masz chorobę wątroby

Poradź się lekarza, jeśli…

•    W najbliższym czasie czeka cię zabieg operacyjny, stomatologiczny
•    Chorujesz na przewlekłą chorobę jelit
•    Masz biegunkę
•    Chorujesz na mukowiscydozę
•    Zażywasz inne lekarza

Wiek powyżej 55 lat:

•    Nie ma przeciwwskazań

Witamina K a ciąża:

•    Nie przeprowadzono stosowania u ludzi
•    Unikaj suplementacji jeśli to możliwe

Witamina K a karmienie piersią:

•    Nie stosuj dużych dawek

Co jeszcze…?!

•    Duże dawki witaminy E mogą zaburzać wchłanianie witaminy K
•    Nasilona biegunka może być objawem niedoboru witaminy K
•    Aby zapobiec deficytowi witaminy K spożywaj zielone warzywa liściaste
•    Osoby z częstym krwawieniem z nosa powinny spożywać naturalna formę witaminy K np. w postaci lucerny siewnej
•    Osoby leczące się antykoagulantami muszą być świadome tego że spożywanie nawet najmniejszych ilości tej witaminy może niweczyć leczenie
•    Przyjmowanie przez długi czas antybiotyków o szerokim spektrum może wywołać niedobór witaminy

Interakcje z innymi substancjami czy lekami:

•    Antybiotyki, olej mineralny, sulfonamidy, chinidyna -> powodują niedobór witaminy K
•    Cholestyramina, kolestypol, kumaryna, sukralfat -> obniża skuteczność działania
•    Prymachina -> wzrasta niebezpieczeństwo wystąpienia objawów przedawkowania