Witamina E (tokoferol)
Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, w organizmie jest magazynowana w wątrobie, tkance tłuszczowej, sercu, mięśniach, jądrach, macicy, krwi, nadnerczy i przysadce mózgowej. Witamina ta stanowi grupę związków zwanych tokoferolnami. Z ośmiu istniejących tokoferoli –oznaczonych jako alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta, theta- najsilniej i najskuteczniej działa alfa-tokoferol. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega oksydacji substancji tłuszczowych (lipidowych) a także witaminy A, selenu, dwóch aminokwasów zawierających siarkę i w pewnym stopniu witaminy C. Zwiększa aktywność witaminy A. W przeciwieństwie do innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach witamina E jest magazynowana bardzo krótko podobnie jak witaminy grupy B. Jest bardzo ważnym czynnikiem rozszerzającym naczynia i przeciwkrzepliwym. Selen zwiększa jej skuteczność.
Funkcje, zalety witaminy E:
• Pomaga w zachowaniu młodego wyglądu przez opóźnienie starzenia komórek związanego z procesami oksydacyjnymi.
• Zapobiega oksydacji „złego” cholesterolu
• Zwiększa dotlenianie i wytrzymałość organizmu
• Chroni płuca przed zanieczyszczeniami z powietrza przy kooperowaniu z witaminą A
• Pomaga w zapobieganiu chorób nowotworowych
• Zapobiega powstawaniu skrzeplin i rozpuszcza powstałe
• Likwiduje zmęczenie
• Zapobiega powstawaniu bliznowców zewnętrznie i wewnętrznie
• Przyśpiesza gojenie oparzeń
• Działa moczopędnie
• Może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi
• Pomaga zapobieganiu poronieniom
• Zapobiega lub leczy niedobór witaminy E u wcześniaków i dzieci urodzonych z małą masą ciała
• Łagodzi kurcze łydek
• Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera
Funkcje, zalety niepotwierdzone:
• Wzmaga wydolność seksualną
• Stosowana w leczeniu niepłodności
Najlepsze źródła naturalne witaminy E:
• Migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, nasiona słonecznika, orzechy włoski, mąka pszenna
• Olej z Morelii, kukurydziany, z nasion bawełny
• Jaja
• Soja
• Szpinak
Co wpływa na polepszenie wchłaniania witaminy E:
• witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Co wpływa na pogorszenie wchłaniania:
• światło, powietrze, siarczan żelaza, mrożenie, środki przeczyszczające, estrogen, hormony tarczycy, środki antykoncepcyjne
Zapotrzebowanie na witaminę E:
Grupy ludności Witamina E
Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 6 200
Dzieci 4-8 lat 7 300
Chłopcy 9-13 lat 11 600
Młodzież męska 14-18 lat 15 800
Mężczyźni 19-30 lat 15 1000
Mężczyźni 31-50 lat 15 1000
Mężczyźni 50-70 lat 15 1000
Mężczyźni powyżej 70 lat 15 1000
Dziewczęta 9-13 lat 11 600
Młodzież żeńska 14-18 lat 15 800
Kobiety 19-30 lat 15 1000
Kobiety 31-50 lat 15 1000
Kobiety 50-70 lat 15 1000
Kobiety powyżej 70 lat 15 1000
Kobiety ciężarne do 18 lat 15 800
Kobiety ciężarne 19-30 lat 15 1000
Kobiety ciężarne 31-50 lat 15 1000
Kobiety karmiące do 18 lat 19 800
Kobiety karmiące 19-30 lat 19 1000
Kobiety karmiące 31-50 lat 19 1000
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
Objawy niedoboru witaminy E:
• niszczenie krwinek czerwonych
• degradacja mięśni
• niektóre postacie niedokrwistości
• schorzenia układu rozrodczego
• obniżenie witalności
• niezdolność do koncentracji
• obniżona aktywność seksualna
• obniżona aktywność ruchowa
Objawy przedawkowania witaminy E:
• zmęczenie
• bóle głowy
• osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia
Nie stosuj, jeśli…
• masz alergie na witaminę E
Poradź się lekarza, jeśli…
• masz anemię z powodu niedoboru żelaza
• masz zaburzenia krzepnięcia krwi
• chorujesz na mukowiscydozę
• chorujesz na choroby jelit
• chorujesz na choroby wątroby
• masz nadczynność tarczycy
Wiek powyżej 55 lat:
• nie ma przeciwwskazań do stosowania
Witamina E a ciąża:
• unikaj dużych dawek
Witamina E a karmienie piersią:
• unikaj dużych dawek
Co jeszcze…?!
• Najlepiej witaminę E zażywaj zawsze o tej samej porze
• Jest składnikiem wielu maści i kremów
• Mrożenie niszczy witaminę E
• Osoby poddawane zabiegom operacyjnym powinny przerwać przyjmowanie na 2 tygodnie przed zabiegiem i powrócić najwcześniej 2 tygodnie po operacji jeśli lekarz nie zadecyduje inaczej
• Organizm przyswaja witaminę E dwa razy lepiej jeśli jest w postaci naturalnej a nie syntetycznej
• Specjaliści sugerują że należy dwukrotnie zwiększyć dawkę witaminy E po czterdziestce
Interakcje z innymi składnikami czy lekami:
• Alkalia, cholestyramina, kolestypol, olej mineralny, sukralfat -> zmniejszają wchłanianie witaminy E
• Leki przeciwzakrzepowe -> może dojść do spontanicznego krwawienia
• Witamina A -> ułatwione wchłanianie witaminy A oraz zmniejszenie jej toksyczności
• Żelazo -> osłabiony efekt działania żelaza u osób z niedoborem
• Tytoń -> obniża wchłanianie witaminy E
• Alkohol -> powoduje zmniejszenie rezerw witaminy E w organizmie
Gdzie ją znajdę…?! 100% naturalne suplementy diety
• Vitamin E – 100 mg
• Mega Vitamin E – 400 mg
• Vital A – 10 mg – połączenie witamin i minerałów dla grupy krwi „A”
• Vital B – 10 mg – połączenie witamin i minerałów dla grupy krwi „B”
• Vital AB – 10 mg – połączenie witamin i minerałów dla grupy krwi „AB”
• Full Spectrum – 7 mg – kompleksowy zestaw witamin i minerałów
• Infant Formula – 4 mg – multiwitamina dla dzieci w płynie z wygodnym zakraplaczem
• Lion Kids D – 7 mg – multiwitamina dla dzieci w postawi zwierzątek do ssania
• Senior formula – 10 mg – zdrowie każdego seniora
• Energy Memory – 10 mg – dla osób pracujących fizycznie, umysłowo i uczących się
• Coenzyme Q10 – 10 mg – koenzymQ10, przeciwutleniacz prekursor powstawania energii
• Super Co Q10 Plus – 1o mg – koenzymQ10 wspomagany beta karotenem, selenem i witaminą E
• Protect 4 Life – 10 mg – przeciwutleniacze
• Mega Protect 4 Life – 50 mg – duża dawka przeciwutleniaczy
• Smokerade – 10 mg – dla biernych i czynnych palaczy
• Menopausal Formula – 40 mg – wspomaga walkę z klimakterium
• Cholestone – 10 mg – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
• New Life – 7,5 mg – dla kobiet planujących i będących w ciąży, wspomaga w okresie karmienia
• Omega 3 – 10 mg – niezbędne kwasy tłuszczowe