Równowaga miedzy kwasami Omega dotyczy przede wszystkim Omega 3 i 6. Dzienna norma to proporcja 4: 5. Przewaga kwasów Omega- 6 nad omega- 3 nie jest wskazana, gdyż wzrasta ona kosztem spadku Omega 3, ponieważ walczą one o te same enzymy.
Różnice:
-Omega 3 i 6 obniżają poziom tójglicerydów, czego nie robią Omega 9,
-Omega 3 i 6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a Omega 9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
– Omega 3 i 6 zachowują swoje właściwości tylko w normalnej temperaturze, przy podgrzewaniu np. smażeniu tracą swoje dobroczynne cechy, z kolei Omega 9 poddawane działaniu wysokich temperatur, nie tracą swych właściwości,
– Omega 3 i 6 pełnią funkcją budulcową komórek,
– Omega 3 i 6 mają działanie przeciwzapalne znajdują szerokie zastosowanie w leczeniu chorób stawów, zapewniają prawidłowy rozwój płodu i niemowlęcia, wykazują działanie wzmacniające organizm
Podobieństwa:
– wszystkie trzy kwasy Omega należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych,
– wszystkie trzy kwasy Omega wpływają na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi i działają przeciwmiażdżycowo,
– Omega 3,6,9 nie są wytwarzane przez organizm człowieka, można je dostarczyć tylko z zewnątrz,
– Omega 3,6,9 mają swoje źródła zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych.