Kwas eikozapentaenowy i jego rola

Kwas eikozapentaenowy ze względu na swoją trudną w wymowie nazwę często określany skrótem EPA stanowi kwas tłuszczowy z rodziny kwasów omega-3. Najbogatszym jego źródłem są ryby morskie (łosoś, dorsz, tuńczyk, makrela, śledź), owoce morza, a także kawior. Z racji tego, że nie każdy jest smakoszem ryb, dlatego dodatkowo braki można uzupełniać stosując odpowiednie suplementy diety. Apteki, sklepy ze zdrową żywnością i zielarnie oferują szeroki wybór produktów bogatych w EPA.

Rola kwasu eikozapentaenowego:
Kwas tłuszczowy EPA pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie ludzkim:

  • wzmacnia wydolność umysłową, ponieważ pełni istotną rolę w procesie przekazywania informacji między komórkami mózgowymi,
  • zapobiega powstawaniu takim chorobom, jak miażdżyca naczyń czy chorobom serca, zatorom oraz zakrzepom naczyniowym. Z uwagi na liczne badania wpływu kwasów EPA na schorzenia serca udowodniono, że wpływa on korzystnie na efekty lecznicze u osób, u których zdiagnozowano choroby kardiologiczne, zaś u zdrowych ludzi uzyskano bardzo dobre efekty prewencyjne.

Poddano również badaniom osoby zamieszkujące tereny Grenlandii pod kątem czasu krzepnięcia krwi.

Naukowcy doszli do wniosku, że w związku z dużą ilością przyjmowania kwasów omega-3 czas krzepnięcia krwi jest o wiele bardziej przedłużony niż u mieszkańców Europy czy Afryki.

  • reguluje właściwy poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Spożywanie odpowiedniej dawki kwasów omega-3 pozwoli na obniżenie trójglicerydów aż o 30 %
  • chroni organizm przed powstawaniem stanów zapalnych, pozytywnie wpływa na wszelkie podrażnienia skóry,
  • znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce z uwagi na dobroczynne właściwości hamujące starzenie się skóry,
  • działa przeciwalergicznie,
  • łagodzi zapalenie dziąseł, a także bóle o podłożu reumatoidalnym, wpływa na chorobę Crohna i astmę,
  • wzmacnia system immunologiczny,
  • pozytywnie wpływa na aktywność podziałową komórek naskórka, przy okazji działa także promienioochronnie,
  • kobiety w ciąży, a także matki karmiące piersią powinny szczególnie zadbać o stosowanie diety bogatej w kwasy tłuszczowe EPA.

 

Add Comment