Na powstawanie choroby niedokrwiennej serca duży wpływ ma podwyższony poziom cholesterolu w organizmie. Jednym z podstawowych zaleceń lekarskich dla osób z problemami sercowymi jest właśnie dieta, składająca się w głównej mierze z ryb morskich, które posiadają właściwości regulowania poziomu cholesterolu we krwi. A ryby to głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego muszą stanowić uzupełnienie diety. Podaż kwasów tłuszczowych istotnie wpływa na spadek poziomu trójglicerydów, a także podwyższenie wartości dobrego cholesterolu, a tym samym zmniejszenie krzepliwości krwi, co warunkuje ochronę pracy serca. Oprócz właściwości obniżania złego cholesterolu, ryby mają wpływ na opór naczyniowy, który odpowiada za skurcze ciśnienia krwi i tym samym zwiększa zachorowalność na chorobę niedokrwienną oraz inne z zakresu układu sercowo-naczyniowego.
Rozróżnić należy dwa rodzaje cholesterolu: dobry HDL i zły LDL.
HDL wywiera pozytywny wpływ, gdyż odpowiada za powstawanie miażdżycy oraz innych chorób związanych z układem krążenia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia tych schorzeń.
Natomiast LDL przyczynia się do powstawania tych chorób, zwłaszcza jego wysoki poziom istotnie wpływa na rozwój schorzeń sercowo-naczyniowych. Stąd ważne jest, aby zachowywać równowagę pomiędzy dwoma tymi wskaźnikami.
Norma cholesterolu całkowitego osoby dorosłej kształtuje się na poziomie 130-200mg/dl. Należy wykonać badanie krwi, gdzie zostanie zrobiony lipidogram. Wynik pokaże oprócz cholesterolu całkowitego również stężenie HDL i LDL.
Osoby mające skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu bez udziału silnie działających leków mogą wpłynąć na obniżenie jego wartości. Wszystko za sprawą kwasów tłuszczowych Omega, które posiadają zdolność do spadku szkodliwej frakcji LDL. Dieta wraz z suplementacją stosowana przez około 3 miesiące już da pierwsze efekty, a kontynuowana stale sprawi, że będziemy „zdrowi jak ryba”.