Omega 3 a infekcje wirusowe

Z wirusami mamy styczność na co dzień. I choć nie są widoczne dla ludzkiego oka, to towarzyszą nam wszędzie tam, gdzie się znajdujemy. Wirusy obecne są w takich miejscach, w których znajduje się człowiek. W pracy, sklepie, na ulicy. Są wszechobecne. Nie jesteśmy w stanie ich uniknąć, z prostego powodu. Otóż wdychamy je wraz z powietrzem.

Wówczas istotną rolę odgrywa nasz system odpornościowy. Jeśli funkcjonuje prawidłowo, to nie pozwoli wirusom przedostać się do wnętrza organizmu wywołując różne choroby, a zwalczy go. Najgorzej okazuje się wtedy, gdy organizm nie jest w stanie przezwyciężyć wirusów.

Aby układ odpornościowy zaczął szwankować wystarczy już kilka powszechnych czynników, takich jak stres, przemęczenie, czy nieodpowiednia dieta. Menu owocujące głównie w przetworzone, zmodyfikowane i sztuczne produkty powoduje, że organizm nie posiada składników odżywczych i witamin potrzebnych do walki z wirusami, co w konsekwencji prowadzi do zachorowań – niekiedy groźnych w skutkach.

Dlatego obok warzyw i owoców zbawienny wpływ mają kwasy tłuszczowe Omega, zawarte głównie w rybach morskich. Nie bez powodu mawia się – „zdrów jak ryba”. Wspomniane kwasy posiadają właściwości wzmacniające organizm w czasie zwiększonych zachorowań, a także działają przeciw-wirusowo.  Co prawda, przeziębienie czy grypa nie stanowią końca świata, ale wiadomo, jak uciążliwe i dokuczliwe stają się jej objawy dla pacjenta. Zatkany nos, ból gardła, kaszel i gorączka.

To wszystko sprawia, że rezygnujemy z codziennych przyjemności i leżymy w łóżkach z powodu złego samopoczucia. Dlatego w trosce o swoje zdrowie pamiętajmy o odpowiednio skomponowanej diecie, uwzględniającej także kwasy tłuszczowe Omega. Jeśli z różnych względów nie jesteśmy w stanie samodzielnie określić prawidłowo zbilansowanej diety udajmy się do dietetyka, który z pewnością dobierze nam taki jadłospis, z którego będzie zadowolone także nasze podniebienie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz