Układ pokarmowy spełnia bardzo wiele ważnych funkcji. Najważniejsza z nich to dostarczanie energii i składników odżywczych poprzez przekształcanie pokarmu. Jego rola sprowadza się do trawienia i przyswajania żywności.
Przewód pokarmowy składa się z kilku poszczególnych odcinków, gdzie rozpoczyna się jamą ustną. To tu poprzez gryzienie następuje początkowe trawienie za sprawą enzymów zawartych w ślinie. Następuje to na skutek rozdrabniania pokarmu zębami. Dorosły człowiek ma kilka rodzajów zębów: kły, siekacze, zęby trzonowe i przedtrzonowe.
Tak wstępnie zmiażdżony posiłek trafia do gardła i przełyku. Rolą przełyku jest transportowanie pokarmu do żołądka. To właśnie w nim za sprawą części odźwiernikowej następuje główny proces trawienny. Z żołądka strawione pożywienie trafia do jelita cienkiego. W jego środku za sprawą enzymów pochodzących z wątroby, trzustki i śluzówki jelita następuje rozkład składników pokarmu na części podstawowe i jego wchłanianie. Ta część pokarmu, która nie została strawiona w poszczególnych częściach przewodu pokarmowego trafia do jelita grubego, a potem kierowana jest do odbytu, gdzie ulega usunięciu z organizmu.
Aby układ pokarmowy funkcjonował bez zarzutu musimy zapewniać mu takie składniki, które nie będą powodem niestrawności czy szeroko pojętych problemów trawiennych. Zatem musi to być dieta lekka i łatwostrawna dostarczająca wszelkich, niezbędnych do właściwego działania składników odżywczych. Stąd lekarze często zalecają dietę bogatą w kwasy tłuszczowe Omega. Zostało naukowo udowodnione, że kwasy Omega z racji swoich właściwości przeciwzapalnych pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Łagodzą wszelkie dolegliwości związane z owrzodzeniami i zakażeniami. Regenerują błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego, ułatwiając przechodzenie treści pokarmowej poprzez poszczególne odcinki. Ponadto kwasy Omega są zalecane osobom walczącym z nadwagą, gdyż posiadają zdolność do spalania tkanki tłuszczowej.