Czym jest Krzem ?!
Krzemień jest twardą skałą osadową. Znany już od czasów starożytnych, miał szerokie zastosowanie. Do uzdatniania i ulepszania wody poleca się szczególnie Czarny Krzemień, mający zdolność tworzenia z wodą tak zwanych koloidów, które potrafią wchłaniać z otoczenia zanieczyszczenia i toksyny. Zatem powoduje, iż woda zmienia swój odczyn z kwasowego na zasadowy – alkaliczny. Za jego pomocą możemy uzyskać tak zwaną „żywą wodę”. Ta polecana jest do stosowania zewnętrznego jak i wewnętrznego.
Ponadto w wodzie tworzą się struktury złożone z molekularnych jonów tlenu, w obrębie których skupiają się molekuły wody o właściwościach odmiennych od parametrów molekuł w zwykłej wodzie. Konstruują one mocne wiązania z pozostałymi elementami chemicznymi.
Woda z krzemem ma moc samodzielnego oczyszczania się
– szkodliwe czynniki wytrącają się i opadają na dno wody. Taka woda jest czystsza, bo ogranicza rozwój bakterii i pasożytów, a także wiąże metale ciężkie, substancje radioaktywne, szkodliwe dla organizmu.
Dzienne zapotrzebowanie na Krzem
Dzienna dawka krzemu dla dorosłego człowieka otrzymywana wraz z pokarmem powinna wynosić 10-20 mg. Jest ona potrzebna do prawidłowej aktywności życiowej oraz rozwoju organizmu. W ludzkim organizmie gromadzi się w tarczycy, nadnerczach i przysadce. Jednak jego największe stężenie zauważa się we włosach i paznokciach. Jest również jednym ze składników kolagenu.
Wpływ picia wody krzemowej
– wzmocnienie systemu odpornościowego, gdyż we krwi wzrasta liczba limfocytów,
– poprawę stanu zdrowia cierpiących na choroby wątroby, ponieważ zwiększa wydzielanie żółci,
– gojenie się ran skórnych,
– stany zapalne w układu trawiennego,
– obniżenie poziomu cukru we krwi,
– zmniejszenie cholesterolu we krwi,
– normalizację nadciśnienia,
– przypływ energii.
Co powoduje picie wody Krzemowej ?
– przyspieszone procesy odnowy organizmu,
– poprawę stanu skóry np. likwidacja wągrów, pryszczy,
– redukcję zmarszczek oraz zapobieganie pojawieniu się nowych,
– wzmocnienie wzrostu włosów.
Niedobór krzemu może powodować:
– opóźnienie wzrostu u dzieci,
– pogorszony stan skóry, włosów i paznokci,
– odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach – głównie w aorcie,
– choroby kości, podatność na złamania i inne uszkodzenia tkanki łącznej.
Krzem ma właściwości hamujące wchłanianie się aluminium do mózgu, więc jego niedobór może przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.