Niezbędne pierwiastki w diecie podczas klimakterium

W wielu przypadkach menopauza spada na nas z dnia na dzień i dopiero wtedy kobieta staje przed faktami. To właśnie w tym czasie zaczyna się zastanawiać nad sobą, nad życiem ale przede wszystkim nad zdrowiem i prawidłowym żywieniem. Specyficzne wymagania i zachowania naszego organizmu zwykle są sygnałem do działania ale niestety ciężko samemu określić czego nam potrzeba bo wiadomo, że ten okres to wielka burza hormonalna. Zadaniem każdej kobiety w tym czasie jest zaspokojenie potrzeb organizmu i zadbanie o siebie.

Zwykle zaczynamy od zmian w codziennym życiu a konkretniej w temacie co, jak i ile jemy. Często lekarze z góry zakładają, że leki hormonalne będą najlepsza otóż warto zainteresować się naturalnymi suplementami bo przecież na różnych krańcach świata jakos kobiety sobie radzą z klimakterium nie mając dostępu do leków. Lata doświadczeń i badań wskazują, że zwykle sama dieta z zastosowaniem zbilansowanych ilości składników odżywczych oraz wspomagania jej naturalnymi suplementami diety w zupełności wystarcza. Większość z nas żyje w biegu, stresie a więc w momencie gdy dopadnie Cię menopauza na wejściu masz niedobory witamin z grupy B, magnezu i kwasu foliowego. Twoja ulepszona dieta musi Ci dostarczyć niezbędnych witamin (B1, B2, B3, B6, i E) oraz makroelementów (wapnia, potasu i magnezu).  Od lat naukowcy utwierdzają nas, że najważniejsze dla Ciebie w diecie menopauzalnej składniki można znaleźć w jednym produkcie a mianowicie w soji.

W okresie klimakterium zwykle pojawia się problem osteoporozy dlatego ważna jest suplementacji wapnia oraz odstawienie mleka i jego przetworów które jak wiadomo wręcz kradną pokłady wapnia z kośćca. Jest to niezbędny składnik mocnych, odpornych na osteoporozę kości oraz zdrowych zębów. Dzienna dawka dla kobiety po 50 roku życia powinna wynosić 1500 mg na dzień. Okazuje się, że większość Pań zaniedbuje odpowiednio zbilansowaną dietę i suplementację co objawia się dostarczaniem wapnia w ilości mniejszej niż połowa wymaganej dawki dziennego spożycia. W takim przypadku organizm pobiera potrzebny mu wapń z naszych kości, prowadząc do ich zrzeszotnienia, a w konsekwencji do ich łamliwości. Pamiętaj też że odpowiedni poziom wapnia sprzyja odchudzani bo jak się okazało komórki tłuszczowe maja zdolność do jego magazynowania co uniemożliwia ich wzrost.

W wapń jak i niezbędne składniki bogate są: suszone figi, fasola, łosoś i sardynki. Najlepszym źródłem wapnia jest ser żółty ale pamiętaj, że zawiera on ogromne ilości tłuszczua za to soja oprócz wszystkich elementów zawiera również błonnik, który sprawia, że wapń w niej zawarty jest łatwiejszy do przyswojenia przez nasz organizm. Pamiętaj, że inwestycja w dietę i suplementy to najważniejsza inwestycja w sile wieku.

Drugim makrominerałem niezbędnym w diecie kobiety wkraczającej w wiek menopauzalny jest potas. To on odpowiada za gospodarkę płynami naszego ustroju i jest antagonistą soli kuchennej, która zatrzymuje wodę w organizmie. Ponadto odpowiada on za prawidłowe działanie komórek i mobilizację mięśni, a także ma wpływ na nasze dobre samopoczucie i likwidację zmęczenia. Dzienne zapotrzebowanie dojrzałej kobiety na potas wynosi 3500 mg. Na szczęście występuje on w większości produktów spożywczych, szczególnie tych uboższych w tłuszcze, tj. w roślinach strączkowych, orzechach, warzywach i owocach. W 100 g polecanej przez nas soi znajduje się aż 1750 mg potasu. Jego duże ilości znajdziesz również w owocach cytrusowych, bananach, pestkach słonecznika, zielonych warzywach, pomidorach i ziemniakach.

Trzecim niezwykle istotnym pierwiastkiem w diecie kobiety przekwitającej jest magnez, który podobnie jak wapń odpowiedzialny jest za zdrowe zęby i kości. Jego roli nie wolno nam lekceważyć, gdyż jest decydująca w funkcjonowaniu układu kostnego, mięśniowego, nerwowego oraz w gospodarce enzymatycznej. Dzienne zapotrzebowanie na magnez w okresie klimakteryjnym zwiększa się do 300mg. Jego niedobór może przyczynić się do pogorszenia nastroju, nasilenia stresu i objawów skurczy mięśni, szczególnie podczas ćwiczeń. Poważniejszą konsekwencją braku tego pierwiastka w Twojej diecie jest wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, a co za tym idzie większa podatność na zmiany miażdżycowe.

Duże ilości magnezu znajdziemy w orzechach, skorupiakach, ziarnach zbóż, warzywach o ciemnozielonych liściach takich jak brokuły i szpinak, czekoladzie (najlepiej gorzkiej) i kakao oraz wodzie mineralnej (50 mg/l). Po raz kolejny soja okazuje się idealnym składnikiem naszej diety, oferując 200 mg magnezu ze 100g ziarna. Jeżeli zdecydujesz się przyjmować magnez w tabletkach, wybierz w aptece te preparaty, które zawierają jednocześnie witaminę B6. Zwiększa ona wchłanianie magnezu w jelitach od 20 do 40 % , zmniejsza jego utratę przez nerki oraz umożliwia magazynowanie magnezu w komórkach.

Add Comment