Racjonalna dieta podczas menopauzy

RACJONALNE ODŻYWIANIE W OKRESIE MENOPAUZY

Każda kobieta wchodząca w nowy, trudny etap życia czuje się zagubiona i nie nadąża za zachodzącymi zmianami w organizmie jak huśtawki nastroju, uderzenia gorąca ale przede wszystkim zastanawiasz się jak jeść, by czuć się dobrze, wyglądać świetnie i zdrowo. Nie ma sensu stosować drakońskich diet czy zacząć jak nigdy ćwiczyć do upadłego. Ważne aby skupić się na osiągnięciu równowagi stosując prawidłowe odżywianie. Prawidłowe żywienie polega na dostarczeniu naszemu ciału wszystkich niezbędnych składników odżywczych, tj. białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach.

Zasada nr 1: wszystkiego po trochę w rozsądnych ilościach.

Dieta powinna być przemyślana i skrupulatnie opracowana w taki sposób aby organizm otrzymał podstawowe składniki aktywne ale, żeby nie przedobrzyć i przy okazji zachować odpowiednie wyżej wymienionych składników proporcje. Najłatwiej wziąć książkę czy gazetę i z dnia na dzień przejść na dietę. Otóż nigdy nie kończy się ona powodzeniem ponieważ zaniedbujesz podstawowe zasady żywienia a mianowicie nie bierzesz pod uwagę kilku aspektów

  • naszego wieku,
  • rodzaju wykonywanej pracy
  • częstotliwości i intensywności aktywności fizycznej.

Te trzy czynniki warunkują ilość kalorii jaką należy przyswoić każdego dnia. Jeżeli w wieku około menopauzalnym zauważysz, że szybciej zaczynasz tyć i trudniej zgubić Ci niechciane kilogramy, zastanów się czy ostatnio nie pozwalałaś sobie na zbyt wiele i czy nie warto obniżyć ilości dziennej dawki kalorii. Postaraj się spożywać około 5 posiłków dziennie a mniejszych niż te tradycyjne. Ważne też jest ułożenie ich w ostępach mniej więcej 3-4 godzinnych, wtedy uzyskasz najlepsze efekty.

Zasada nr2:Ty jesz – organizm trawi

Aby zrozumieć cały proces i odpowiedni dostosować dietę należy wiedzieć o kilku ważnych rzeczach z zakresu trawienia. Po strawieniu pokarmów przez układ pokarmowy, tłuszcze i węglowodany zostają zamienione w glukozę, która wędruje się do krwi. W tym momencie odzywa się trzustka, która musi wyprodukować wystarczającą ilość insuliny, by przenieść glukozę do komórek, gdzie nie pozostaje nic innego jak zamienić ją w energię. Im więcej zjemy, tym więcej potrzeba insuliny we krwi. Jeżeli trzustka pracuje prawidłowo- glukoza szybko opuszcza krew i jest transportowana do komórek. Jeżeli mamy z nią problemy należy zbilansować dietę tak aby jej nie przemęczać.

Zasada nr 3: Nie zajadaj rzekomej depresji

Wiele kobiet zwłaszcza w okresie klimakterium doświadcza huśtawki nastrojów a co za tym idzie często pojawia się coś na kształt depresji. Zwykle wtedy sięgamy po coś słodkiego bo wtedy uwolniona zostaje serotonina odpowiedzialna za nasze dobre samopoczucie. Problem w tym, że wraz z upływem lat Twoje ciało nie radzi już sobie tak dobrze ze spalaniem tych kalorycznych przyjemności. Jeżeli doprowadzasz do sytuacji, że w pożywieniu pojawiają się częściej cukry niż inne składniki doprowadzasz do sytuacji gdzie mózg utożsamia brak glukozy we krwi z sytuacją głodu i wysyła sygnał o konieczności nakarmienia komórek, który odczuwamy jako tzw. wilczy, czyli niepohamowany apetyt.

Przy takiej praktyce zmuszamy trzustkę do nadprodukcji insuliny. Następstwem takiego postępowania jest insulinooporność, w wyniku której glukoza nie może się dostać do wnętrza pożądanych komórek i zamiast tego odkłada się w komórkach tłuszczowych w postaci tzw. tłuszczu zapasowego. Dlatego właśnie tak istotne jest zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety i stosowanie profilaktyki w postaci naturalnych suplementów wspomagających.

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz