Dieta dla kobiet 60+

DIETA DLA KOBIET 60+

Z biegiem lat zmienia się nasza psychika, ciało jak i przebieg procesów warunkujących prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jednym z głównych procesów jest zwolnienie metabolizmu, przemiany metr ii a co za tym idzie zwiększa się ilość tkanki tłuszczowej w stosunku do mięśni. Po 60-stce zwykle kobiety przechodzą na emeryturę co wiąże się z obniżeniem aktywności a i więc zapotrzebowanie na energie się zmienia.

Nagle stajemy przed faktem, że nie potrzebujemy już aż tyle i tak często jeść. Powodów zaburzeń w odżywianiu jest wiele np. mniej środków finansowych, zmiany hormonalne w wyniku których dopada nas apatia czy depresja, kłopoty z zębami w wyniku niedoborów witamin i niezbędnych minerałów, słabsze odczuwanie smaków i brak apetytu związany z przyjmowaniem leków. Dlatego należy przemyśleć swoje życie, dietę i tryb funkcjonowania bo jest to jedyna metoda aby zadbać o zdrowie i cieszyć się jak najdłużej spokojem z dale od lekarzy i jakże drogich lekarstw.

Organizm w tym wieku zwyczajnie się starzeje i nie należy się tego wypierać a zaakceptować gdyż to naturalna kolej rzeczy. Wraz z ciałem starzeją się układy tzn krwionośny czy chociażby trawienny. Zmniejsza się wydzielanie śliny i enzymów trawiennych, błony śluzowe jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit powoli zaczynają ograniczać swoje funkcjonowanie. Organizm zuboża się w wiele witamin i minerałów przede wszystkim w witaminę D3, co może doprowadzić do demineralizacji kości i szybszego postępowania osteoporozy. Od dawna mówi się w środowisku naukowców i lekarzy, że odpowiednia dieta i suplementacja w zupełności wystarczy do prawidłowego funkcjonowania a nawet dowiedziono, że można sobie wydłużyć życie. Z racji tego, iż mniej się ruszamy powinniśmy obniżyć kaloryczność naszych posiłków. Należy jednak pamiętać, że zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki odżywcze jest ciągle istotne i nie polegać ma dieta na ograniczeniu posiłków. Nasze potrawy powinny być zatem pełnowartościowe i bogate w produkty wysokiej jakości.

Gdy źle się odżywiasz, nieregularnie a przede wszystkim niewłaściwie, nie dostarczasz podstawowych, niezbędnych składników odżywczych co upośledza organy w wyniku niedożywienia. Dlatego osobom po 60. roku życia zalecamy zjedzenie 5-6 mniejszych posiłków dziennie. Staraj się aby to były produkty naturalne, nieprzetworzone produkty. Polecić można chude mięso, odtłuszczony nabiał, oraz surowe i gotowane warzywa. Aby zapobiec pojawieniu się zaparć i zaburzeń pracy jelit należy włączyć produkty zawierające duże ilości błonnika oraz odpowiednich suplementów.

Tak jak już zostało wspomniane układy i procesy przebiegają wolniej i mniej sprawie dlatego też nie zapomnij i niezbędnych kwasach nienasyconych (NNKT) czyli zaopatrz się w produkty bogate w kwasy omega 3,6,9. Możesz je dostarczać jedząc takie ryby jak: śledzie, makrele, łosoś, a także siemię lniane oraz oliwę z oliwek w sałatkach. Czas na ciężki temat a mianowicie słodycze. Bardzo popularne wiele osób po 60 ma na nie zwiększona ochotę. Nikt nie mówi, że musisz z nich zrezygnować ale zastąp je lżejszą wersją jak: galaretka, kompot, świeże owoce, suszone śliwki i morele.

Każdy sześćdziesięciolatek powinien ograniczyć:

  • niezdrowe tłuszcze znajdujące się m.in. w maśle, smalcu, margarynach, tłustych mięsach i wędlinach
  • pieczywo wyrabiane na drożdżach, które może powodować problemy gastryczne
  • produkty o znikomej wartości odżywczej: ciasteczka, słone przegryzki, kupne ciasta i torty z kremami, zupki instant.
  • aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 należy ograniczyć również produkty zawierające skrobie (ziemniaki, oczyszczone zboże, kukurydza, gotowane buraki i marchew)
  • owoce zawierające cukry proste, mające wysoki IG- indeks glikemiczny (ananas, banan, arbuz, melon i winogrona)
  • potrawy smażone – szczególnie produkty mięsne, które są w stanie wchłonąć sporą ilość tłuszczu i dostarczyć około 100% kalorii więcej, stając się poważnym zagrożeniem dla naszej wątroby, trzustki i woreczka żółciowego

Przekraczając magiczną 60-tkę nie myśl o tym, że się starzejesz, że jesteś gorszy czy inny. Jesteś taki jak wszyscy inni ale na swój sposób wyjątkowy i przy odpowiedniej diecie masz szanse przez długi czas cieszyć się sprawną motoryką i zdrowiem. Postaw potrawy gotowane na parze, pełne witamin i minerałów, tradycyjne pieczywo wypiekane na zakwasie, surowe warzywa wiosną i latem, a zimą mrożonki, a zamiast gotowych przypraw pełnych soli i cukru – świeże zioła i samodzielnie wyhodowaną zielenię oraz naturalnie suszone przyprawy, w tym neutralizujące wzdęcia – kminek i majeranek oraz niezbędne naturalne suplementy diety

 

Add Comment