Jest to bardzo popularna roślina, której naturalnym środowiskiem są bardzo ciepłe, charakteryzujące się suchością i jałowością tereny głównie Ameryki Północnej oraz Ameryki Środkowej a także gleby Azorów. Roślina ta jest z powodzeniem uprawiana w ogrodach i domach jako ozdoba, ze względu na łatwość hodowli oraz atrakcyjność wizualną. Ponadto wiele gatunków jukki posiada jadalne owoce a nawet inne części takie jak nasiona, kwiaty oraz łodygi, niektóre gatunki mają również jadalne korzenie.
Zastosowanie:
Jukka posiada bardzo wiele unikalnych właściwości, głównie zdrowotnych dzięki czemu wykorzystywana jest w medycynie alternatywnej, do najważniejszych z nich należą:
- w Indiach nazywana jest drzewem życia, nie tylko ze względu na jej urokliwy wygląd ale także na zbawienny i zdrowotny wpływ na całe ciało i organizm człowieka,
- polepsza wygląd skóry oraz włosów i paznokci, głównie dzięki bardzo dużej zawartości substancji takiej jak resweratrol, co bardzo korzystnie wpływa na stopień aktywności psychicznej i fizycznej,
- jukka zawiera w sobie enzymy, które przyspieszają reakcje mające niebagatelny wpływ na prawidłowe działanie wszystkich narządów człowieka,
- ważną cechą jukki jest funkcja detoksykacyjna. Napary i substancje z tej rośliny oczyszczają organy wewnętrzne nie tylko z toksyn ale ze wszystkich szkodliwych substancji. Aktywne enzymy jukki wpływają na regenerację błony śluzowej jelit, co ma bardzo istotne znaczenie dla szybkiej odbudowy pozytywnej flory bakteryjnej,
- ekstrakt z jukki zawiera substancje takie jak saponiny, które posiadają silne działanie moczopędne oraz detoksykacyjne. Co więcej działają przeciwzapalne, wzmagają wydzielanie śluzu a również pozytywnie wpływają na ilość produkowanych soków trawiennych oraz żółci,
- posiada silne właściwości antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Działa przeciwbakteryjnie. Jest wskazywana do użycia osobom, które posiadają przewlekłe choroby oraz potrzebującym wzmocnienia układu immunologicznego. Przyczynia się do lepszego wchłaniania wielu substancji odżywczych,
- jukka ma duży wpływa na układ trawienny. Znacznie przyspiesza przemianę materii oraz polepsza trawienie. Zwiększa wchłanianie substancji odżywczych jednocześnie zmniejszając widoczność cellulitu. Szczególnie polecana i wykorzystywana przez osoby otyłe, charakteryzujące się dużą nadwagą,
- jukka jest bardzo dobrym lekarstwem w leczeniu stawów i kości. W Indiach często aplikowano równego typu maści z jukki na bóle reumatyczne a także osobom, którym doskwierała sztywność stawów. Dodatkowo jukka uzupełnia mikroelementy, które są niezwykle potrzebne w funkcjonowaniu stawów i kości. Co więcej redukuje ona ból związany ze skoszeniami stawów i kości,
- znacznie obniża stopień cholesterolu,
- zawiera antyoksydanty, które zapobiegają zmarszczkom oraz przebarwieniu skóry, co znacznie zmniejsza zagrożenie pojawienia się chorób nowotworowych.
Znajdziesz ją w naturalnych suplementach diety: