Kurkuma (Curcuma, Ostryż)

Ostryż , który bardziej popularny jest pod nazwą kurkuma. Często stosuje się również nazwę taką jak szafranica. Kurkuma należy do rodzaju bylin, które pochodzą z rodziny imbirowatych. Jest to roślina, która jest bardzo blisko spokrewniona z inną przyprawą, mianowicie z imbirem. Kurkuma stanowi popularną w Indiach, ale znaną na całym świecie przyprawę, wykorzystywaną w formie ekstraktu z kłączy ostryżu.

Pochodzenie:

Źródłem pochodzenia są Indie i właśnie z tego miejsca szybko trafiła na stoły Europy. Inne miejsca w których uprawia się tę roślinę to Chiny, Ameryka Południowa, Indonezja a także liczne wyspy Morza Karaibskiego.

Działanie:

Kurkuma stosowana jest również w leczeniu oraz zapobieganiu wielu chorób.

  • przyspiesza gojenie ran, pozytywnie koi niestrawność żołądka. W ten sposób wykorzystywana jest głównie w Indiach,
  • działa ochronnie na wątrobę poprzez zahamowanie wytwarzania kamieni żółciowych,
  • mocne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe a także przeciwgrzybiczne
  •  obniżenie poziomu cholesterolu a także zahamowanie zakrzepów naczyń,
  • wpływa leczniczo na zapalenie gardła (poprzez płukanie ekstraktem z rośliny) a także na zapalenie oskrzeli oraz cukrzycę,
  • skuteczna i potwierdzona profilaktyka i leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy oraz choroby Alzheimera,
  • działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, ma również silne działanie przeciwnowotworowe (ale tylko w niektórych łatwiejszych w leczeniu typach raków),
  • wszystko to wynika z silnych zdolności kurkuminy do wnikania i wbudowywania się w komórki, ich błony i struktury. Co sprawia zwiększenie podatności komórek na możliwe infekcje oraz powodujące nowotwory transformacje.

Kurkuma stosowana jest jako przyprawa w bardzo wielu rodzajach potraw. Jest znakomite własności powodują częste wykorzystanie, a dodatkowo orientalny smak i aromat powoduje jej dużą popularność. Nie znaleziono żadnych skutków ubocznych korzystania z tej rośliny.

UWAGA !

Aby zwiększyć (nawet 1000 krotnie) antyoksydacyjne właściwości kurkumy należy wymieszać łyżeczkę kurkumy z kilkoma ziarenkami zmielonego pieprzu.

Add Comment