MNISZEK – Pospolity, lekarski
Roślina z rodziny astrowatych – złożonych, zwany również świni mlecz, mlecz lekarski, brodawnik mleczowaty, dmuchawiec, lwi ząb, pępawa, wołowe oczy, wole oczy, męska stałość, mlecznica, mleczaj, bądź po prostu znany nam wszystkim z łąk i pastwisk mlecz. Dorasta do 10-40 cm wysokości. Łodyga z jednym dużym koszyczkiem kwiatostanowym. Liście są odziomkowe, często głęboko pierzasto wcinane, małe, płaskie, lśniące, zielone, wydłużone, nagie lub nieco owłosione. Kwiaty języczkowate, obupłciowe koloru jasnożółtego lub złocistożółtego, na pustych wewnątrz szypułkach. Gdy roślina osiąga dojrzałość, kwiatostan, zamienia się w charakterystyczny „dmuchawiec”, którego fragmenty są roznoszone przez wiatr. Owocem jest niełupka z puchem.
Dobrze zapamiętany żółty kwiat, który w swej łodydze ma brudzące ręce mleczko. Niby zwykły, dziko rozrastający się kwiatuszek, a jednak znalazł swoje dobre zastosowanie w strefie zdrowia.
Surowiec: korzeń, kwiat
Występowanie: łąki, ugory, miedze, pospolity w całej Polsce
Zbiór w okresie: 03-01 – 10-30
Zawiera: inulina, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny (kwiaty)
Działanie: pobudzające czynności żołądka, pobudzające przemianę materii, żółciopędne, wzmacniające, „czyszczące krew”, przeciwcukrzycowe
Używane w leczeniu:
- schorzenia wątroby,
- marskość wątroby,
- odbudowa organizmu po kuracji antybiotykowej,
- bezsenność,
- zaburzenia trawienia
Przeciwskazania: Duże dawki przetworów z mniszka mogą powodować nudności i wymioty.
Przede wszystkim mlecz:
- działa w schorzeniach naczyń krwionośnych
- łagodzi bóle wątroby
- działa moczo- i żółciopędnie
- wspomaga przy zaziębieniach
- leczy kaszel
- wykazuje również działanie uspokajające
- korzystnie wpływa na ukrwienie układu trawiennego
- pobudza nasz apetyt.
Odwar: jedną łyżkę korzenia i kwiatu mniszka lekarskiego zalewa się szklanką wody i gotuje przez 20 minut. Po krótkim naciągnięciu przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po l/L szklanki. Dla wzmocnienia tego leku przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych można dosypać przed końcem gotowania zrównaną łyżkę mieszanki złożonej z mięty, dziurawca, szczypty piołunu i jaskółczego ziela odstawiając w danym przypadku przed użyciem do naciągnięcia na 10-15 minut.
Szukaj go w naturalnych suplementach diety.