Pierwotni przedstawiciele osób z grupą krwi “A” byli rolnikami i prowadzili osiadły, spokojny tryb życia. Byli oni ukierunkowani na pokojowe współbytowanie, dlatego współczesnych ludzi z tą grupą krwi cechuje spokojne usposobienie. Niestety obecne czasy, są dosyć trudne do przetrwania dla osobników z grupą krwi “A”, ponieważ nacechowane są konfliktami, konkurencyjnością, gonitwą za sukcesem, a to nie sprzyja układowi nerwowemu i zdrowiu.
Osoby takie narażane są na większe stresy, słabiej sobie z nimi radzą dlatego w codziennej diecie należy zwracać szczególną uwagę, by pokarmy zawierały jak najwięcej aktywnych biologicznie związków wspierających pracę mózgu, oraz takie, które zaopatrują mózg w odpowiednią ilość energii. Najlepsza żywność jaka służy osobom z grupą krwi “A” to żywność świeża w jak najbardziej naturalnej postaci. Osoby z grupą krwi “A” mają predyspozycje do chorób serca, cukrzycy i nowotworów, jednak wzmacniając układ odpornościowy poprzez odpowiednie odżywianie można im zapobiec. Ludzie z grupą krwi “A” musieli początkowo przystosować się do życia w dużych zbiorowiskach oraz radzić sobie ze stresem bardziej osiadłego, co nie oznacza że mniej intensywnego stylu życia. Ze względu na wyzwania, jakie stawiało zatłoczone środowisko, bardzo ważną cechą ówczesnych ludzi była zdolność współpracy z innymi. Osoby z grupą krwi “A” musiały być porządne, przyzwoite oraz musiały przestrzegać prawa oraz wykazywać się dużą samokontrolą.
Aby stawiać czoła wyzwaniom bardziej złożonego życia wczesne grupy krwi “A” musiały być też sprytne, wrażliwe, żarliwe i bardzo zręczne, dlatego dzisiejsze grupy “A” mają zdolność większego opanowania reakcji swojego organizmu. Wydaje się, że grupy “A” są słabo przystosowane do zajmowania pozycji przywódczych, łączących się z obciążeniem psychicznym, nie znaczy to jednak, że nie mogą być liderami. Kiedy grupy “A” osiągają te pozycje, instynktownie odrzucają zażarty sposób uprawiania polityki zmierzając do rozwiązywania problemów w inny sposób.
Predyspozycje do chorób cywilizacyjnych połączone z niekorzystną reakcją na stres powodują u osób z grupą krwi “A” zwiększone ryzyko rozwoju infekcji i astmy oskrzelowej. Dodatkowo u osób tych dochodzi do wydzielania obfitych ilości śluzu zwłaszcza podczas spożywania mleka i jego przetworów. Zaburzona praca wątroby oraz niedobór soków żołądkowych sprzyjają gromadzeniu się toksyn, wszystko to nadmiernie obciąża układ odpornościowy.