Omega 3 a nowotwory łagodne i złośliwe

Z chorobą nowotworową mamy styczność codziennie. Jeśli nie w najbliższej rodzinie, to wśród znajomych. W mediach także często słyszymy o powszechności tego schorzenia.

Nowotwór skrótowo określany rakiem to choroba powodująca niewłaściwy, a także nadzwyczaj obszerny rozrost tkanki ustrojowej zupełnie nie zsynchronizowany z innymi tkankami ciała ludzkiego. Cechą charakterystyczną jest trudność w jego wyleczeniu, gdyż zazwyczaj jest oporny na wszelkie próby wyleczenia. Oczywiście jest to też zależne od rodzaju choroby nowotworowej, gdyż wyróżniamy raka łagodnego i złośliwego.

Nowotwór łagodny rozrasta się powoli, nie powodując przy tym nacieków na okoliczne tkanki. Umożliwia usunięcie chirurgiczne, po którym zazwyczaj zmienione chorobowo miejsce nie odrasta. Nowotwór złośliwy oprócz nacieków, które powoduje głównie na naczynia krwionośne i limfatyczne dokonuje przerzutów na okoliczne narządy lub węzły, przyczyniając się do stosowania różnego rodzaju leczenia, które nie zawsze okazuje się leczeniem skutecznym.

Amerykański Instytut Onkologiczny jasno określa, że 1/3 przypadków zachorowań na nowotwory jest spowodowana niewłaściwą dietą, w której brakuje wielu cennych składników odżywczych, między innymi takich jak kwasy tłuszczowe Omega.

Stosowanie w codziennym jadłospisie wskazanej ilości oleju lnianego może stanowić bardzo ważną broń w walce z rakiem. Zawarte w produkcie składniki istotnie zmniejszają ryzyko zachorowań, dlatego znajduje zastosowanie zarówno w leczeniu nowotworów łagodnych, jak i złośliwych. Ponadto spożywanie codziennie orzechów włoskich może zapobiec nowotworom prostaty, a także znacznie spowolnić tempo ich rozwoju.

Kwasy tłuszczowe Omega są w stanie zahamować u kobiety rozwój nowotworów piersi, a także ochronić inne organy przed jednostką chorobową. Udowodniono, że kwasy Omega są w stanie obniżyć ilość komórek nowotworowych zawartych w ciele człowieka, jak również wspomóc leczenie onkologiczne.