Omega 6

Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do rodziny tłuszczów, które tak samo jak omega-3 są niezbędne dla organizmu człowiek. Mają one korzystne działanie tylko, kiedy spożywa się je w odpowiednich ilościach. Spożywanie zbyt dużej ilości tych kwasów może spowodować zaburzenia równowagi odpornościowej organizmu, a także zwiększyć niedobory omega-3.

Ważne jest, aby wiedzieć, iż tłuszcze omega-6 walczą z omega-3 o pozyskanie enzymów, których organizm wymaga, by je wykorzystać. Omega 6 wykazują działanie pozapalne przy ranach i skaleczeniach. Ponadto są istotnym budulcem błon komórkowych, odpowiadającym za prawidłową budowę i funkcje błon. Odpowiadają zatem za przepuszczalność błon, transport metabolitów oraz przekazywanie sygnałów między komórkami. Mają wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Biorą udział w produkcji ceramidów, czyli naturalnych spoiw pomiędzy przestrzeniami komórkowymi.  Wchodzą w skład naturalnego sebum, poprawiając barierę lipidową naskórka. Omega 6 bierze udział w transportowaniu cholesterolu w naczyniach krwionośnych, przez co sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu  tego tłuszczu.

Add Comment