Źródła ALA i LA

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe typu LA czyli kwas linolowy z grupy kwasów Omega-6 oraz ALA czyli kwas alfa linolenowy z grupy Omega-3 musi być dostarczany wraz z pożywieniem, gdyż organizm ludzki nie jest  w stanie wytworzyć tych kwasów niezbędnych dla metabolizmu.

Kwas alfa linolenowy w organizmie ludzkim posiada zdolność do wytworzenia kwasu eikozapentaenowego (EPA), jak również kwasu dokozaheksaenowego (DHA). W postaci naturalnej występuje w organizmach zwierząt, ludzi i roślin.

Zarówno „LA”, jak i „ALA” są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywanie ALA spowoduje wzrost elastyczności i płynności błon plazmatycznych.

Przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie ALA i LA znacznie obniży ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, a także na zawał mięśnia sercowego. Istotnie wpłynie na poprawę koncentracji, zapamiętywania i reakcji na sytuacje stresowe. Ponadto zapewni odpowiedni poziom cukru we krwi, poprawi gospodarkę lipidową w organizmie, a także zapobiegnie chorobom wzroku. Łagodzą dolegliwości w czasie ciąży, zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę,  a także znacząco poprawiają nasza urodę. Zmniejszają łaknienie, gdyż dają dłuższe poczucie sytości. Oprócz tego wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne.

ŹRÓDŁA „ALA”:

  • najwięcej kwasu alfa linolenowego można znaleźć w nasionach lnu, soi oraz ciemno-zielonych liściach
  •  orzechy włoskie i brazylijskie,
  • kiełki pszenicy,
  • olej rzepakowy, lniany, sojowy, olej z orzechów włoskich

ŹRÓDŁA „LA”:

  • najwięcej kwasu linolowego znajdziemy w nasionach i olejach szafranu
  • olej lniany,
  • słonecznik, soja, konopie.

Olej lniany spożywany codziennie zapewni odpowiednią dobową dawkę LA i Ala dla naszego organizmu. Przede wszystkim powinny być z krótkim terminem przydatności do spożycia.

Add Comment